"Lokaal bierverhaal spreekt aan"

WASE BROUWERS EN CAFÉS PAKKEN UIT MET STREEKBIERENPROEVENTOCHT

Zes Wase brouwers en zes Sint-Niklase biercafés zetten de schouders onder de Streekbierenproeventocht volgende zaterdag.
Joris Vergauwen Zes Wase brouwers en zes Sint-Niklase biercafés zetten de schouders onder de Streekbierenproeventocht volgende zaterdag.
Zes Wase brouwers en zes karaktervolle biercafés pakken volgend weekend in Sint-Niklaas uit met het beste wat het Waasland op biervlak te bieden heeft. De 'Streekbierenproeventocht' krijgt meteen ook een culinair tintje, met een chef die bij elk biertje een passend hapje serveert. Doel is om de streekbieren voortaan ook echt naar het voorplan te halen, met een toeristische brochure én een permanent aanbod in de cafés.

In het voorjaar lanceerde Toerisme Oost-Vlaanderen nog het 'Plan Bier' voor het Waasland, met vier toeristische fietsroutes en drie wandelroutes langs zes lokale brouwerijen en meer dan zestig cafés waar hun streekbieren geschonken worden. Genoeg redenen voor het Eén-programma Vlaanderen Vakantieland om de voorbije zomer naar Sint-Niklaas af te zakken, om de lokale bierroute uit te testen. Gids toen was Waldo Mertens van 't Stamcaféken in de Nieuwstraat, dat al lang uitpakt met een mooi aanbod aan streekbieren. "Het is toch heel mooi om een bier met een lokaal verhaal te schenken. Als cafébaas moet je dat verhaal uiteraard kennen om het goed te kunnen overbrengen naar je klanten, die ook steeds meer geïnteresseerd zijn in dat verhaal. En dan gaat bier proeven over beleving, over ontdekken. Want we kunnen in deze streek echt wel fier zijn op onze bieren. Die maken deel uit van onze plaatselijke cafécultuur. En dat mogen we niet verliezen. Dat is onze authenticiteit." Met de 'Streekbierenproeventocht' serveren zes cafés volgende week zaterdag het goud van zes Wase brouwerijen. En daarbij horen deze keer ook speciale culinaire uitstapjes, die chef Niko Vandendurpel van Cuisiniko bereidt. Daarom is het geen streekbierenkroegentocht, maar een 'proeventocht'. "Je kunt hapjes bedenken die een contrast vormen met de smaken van het bier, maar we kiezen nu voor smaken die bij het bier passen, die het opwaarderen. Een mooi aspect voor de deelnemers ook, om via de hapjes de aroma's van het bier te ontleden."

Product met een verhaal

In 't Stamcaféken wordt de Koddestamper Cuvée Fumée van Het Brouwersatelier uit Waasmunster geserveerd, samen met een beenhammousse met op whiskyhout gerookte eend, in Cipierskelder het Noorderbierke amberblond van Donum Ignis uit Sinaai met crème van Conté-kaas en krokante bloemkool, in 't Elfde Genot de Schapenkop blond van 't Paenhuys uit Nieuwkerken met een lamsballetje met chorizosausje, in eet- en praatcafé Europa de Ysengrin van Domein Reynaert uit Beveren met een pittig Brasvarworstje met mangodip, in lounge- en wijnbar Bubbles & Wine de donkere Kaffee van Brunn uit Beveren met gelakt buikspek en zoete aardappel en tot slot in kasteel Walburg de Waaslander van Boelens uit Belsele met een witloofsoepje, mosseltjes en spek. De brouwers zelf zijn ook aanwezig in de cafés die dag. En zij merken dat de consument steeds meer de weg vindt naar hun streekbieren. "Mensen weten steeds meer over bieren. Ze zijn nieuwsgierig, willen proeven en stellen vragen. Een lokaal product met een verhaal spreekt gewoonweg heel erg aan tegenwoordig."


De Streekbierenproeventocht vindt plaats op zaterdag 22 oktober, vanaf 14 uur. Deelnemen kost 18 euro met hapjes, 12 euro zonder. Tot woensdag zijn kaarten verkrijgbaar in de deelnemende zaken.