“Grote sloopwerken gaan vanaf deze week van start”: aannemer zet grote middelen in voor afbraak stadhuisvleugel

De grote afbraakwerken aan het stadhuis zijn van start gegaan. Ook voor de arbeiders van het bouwbedrijf zelf is dat bijzonder.
JVS De grote afbraakwerken aan het stadhuis zijn van start gegaan. Ook voor de arbeiders van het bouwbedrijf zelf is dat bijzonder.
Na de voorbereidende werken binnen in het stadhuis schakelt de aannemer vanaf deze week een versnelling hoger. De grote middelen worden ingezet voor de afbraak van de rechtervleugel van het stadhuis én het hele bouwblok tot aan de Sint-Jozefstraat. Binnen acht weken moeten die volledig met de grond gelijk gemaakt zijn.

Na de doortocht van de Ronde van Vlaanderen, intussen meer dan twee weken geleden, zijn de werkzaamheden van start gegaan voor de bouw van de nieuwe stadhuisvleugel. Vooraleer er kan worden gebouwd, moet er eerst worden afgebroken. Een behoorlijk karwei, dat de aannemer de komende acht weken bezighoudt. “De voorbije weken zijn er vooral voorbereidende werken gebeurd, binnen in het stadhuis. We moesten eerst binnen alles ontmantelen, om vervolgens de buitenkant aan te pakken. Vanaf deze week gaan die grote afbraakwerken van start. Die zullen twee maanden duren. Tegen het bouwverlof in juli zal alles afgebroken zijn. Dat zal een heel bijzonder zicht zijn. Het wordt een kaalslag vanaf de Grote Markt tot aan de Sint-Jozefstraat. Daarna kan de bouwfase beginnen, die zo’n twee jaar zal duren”, schetsen schepen voor Dienstverlening Peter Buysrogge (N-VA), schepen voor Stadsgebouwen Bart De Bruyne (Groen) en stadsarchitect Kristof Van Acker.

Schepenen Peter Buysrogge en Bart De Bruyne: “Er wordt heel voorzichtig afgebroken."
JVS Schepenen Peter Buysrogge en Bart De Bruyne: “Er wordt heel voorzichtig afgebroken."

“Voorzichtig afbreken”

In de Parkstraat en op de Grote Markt is de werfzone al een paar weken afgebakend. “In de Parkstraat loopt dat vlot met de verschillende verkeersstromen. De komende weken wordt er natuurlijk wel voorzichtig afgebroken. Niet alleen blijft verkeer in de Parkstraat mogelijk, de woningen bevinden zich ook vlakbij. Daarom wordt er een vernevelingssysteem gebruikt, om de stofhinder voor de omwonenden zo beperkt mogelijk te houden. De verwijdering van asbest is intussen nog bezig. De hoeveelheid ongebonden asbest is al weg, nu komt nog de verwijdering van asbestgebonden bouwelementen aan bod. Er wordt ook heel voorzichtig afgebroken om het neogotische deel van het stadhuis niet te beschadigen. De hele vleugel wordt als het ware losgeknipt.” De grote afbraakwerken zijn intussen gestart vanaf de Grote Markt, om zo toe te werken naar de Sint-Jozefstraat.

De nieuwe stadhuisvleugel krijgt op de gelijkvloerse verdieping een nieuwe stadswinkel en een toeristisch infokantoor, op de eerste verdieping het stadsarchief en op de tweede verdieping een receptiezaal met ruim terras, samen met vergaderzalen en kantoren. De hele vernieuwing gaat gepaard met de invoering van een nieuw klantvriendelijk dienstverleningsconcept. Kostprijs: 12 miljoen euro. 

De toekomstige stadhuisvleugel, die over twee jaar klaar zal zijn.
RV De toekomstige stadhuisvleugel, die over twee jaar klaar zal zijn.
JVS
JVS
JVS
JVSReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.