"Er was al jaren vraag naar"

CASA DA VINCI EERSTE FREINETSCHOOL VOOR BEROEPSSECUNDAIR

Coördinator Marijke Windey, leerkrachten Catherine Van Poucke en Karolien Van Vaerenberg en directrice Nora De Caluwé zijn al begonnen met de opkuis van de lokalen.
Foto PKM Coördinator Marijke Windey, leerkrachten Catherine Van Poucke en Karolien Van Vaerenberg en directrice Nora De Caluwé zijn al begonnen met de opkuis van de lokalen.
Het voormalig kinderdagverblijf Reddie Teddy achter het station van Sint-Niklaas zal op 1 september heropenen als de nieuwe school Casa Da Vinci. Het gaat om de eerste Freinetschool voor beroepssecundair in de regio. "We spelen in op een grote nood", vertelt coördinator Marijke Windey. "Nu moeten leerlingen uitwijken naar Gent of Kortrijk."

In onze regio zijn er verschillende Freinetbasisscholen, zoals De Ark in Sint-Niklaas of De Kolibrie in Tielrode, maar leerlingen die doorstromen naar het secundair kunnen alleen in het ASO bij Villa Da Vinci in Sint-Niklaas terecht. Met Casa Da Vinci zal er vanaf 1 september ook beroepssecundair worden aangeboden. "Er was al jaren vraag naar een alternatief voor de A-stroom op onze zusterschool", vertelt Marijke Windey. "Niet alleen bij de Freinetbasisscholen, maar ook bij andere methodescholen in het Waasland. Voor beroepssecundair moesten leerlingen uitwijken naar Gent of Kortrijk. We zijn nog maar de derde school in Vlaanderen waar beroepssecundair wordt aangeboden voor het Freinetonderwijs."

Ideale locatie

De nieuwe school ligt in de Noordlaan in Sint-Niklaas, in de leegstaande paviljoenen van kinderdagverblijf Reddie Teddy. "De komende weken zal ons klusjesteam er verbouwingswerken uitvoeren", vult directrice Nora De Caluwé aan. "We hebben drie paviljoenen. In twee ervan zal telkens één gewoon klaslokaal en een vaklokaal ingericht worden. Het derde paviljoen is voor de administratie en de refter. De betonnen speelplaats gaan we opfleuren met wat groen. We hebben alvast de ideale locatie. We richten ons namelijk tot het hele Waasland en het station voor de deur maakt de school perfect bereikbaar."


Er zijn vijf leerkrachten voor twee klassen van telkens twaalf leerlingen. "Het is een bewuste keuze om te starten met kleine klasjes", gaat Windey verder. "We werken vooral klassikaal, soms met twee leerkrachten tegelijk. De klemtoon ligt bij ons op communicatie. Zo start elke dag met een kringgesprek en één keer per week is er een klassenraad om eventuele problemen te bespreken. Leerkrachten worden ook gewoon met de voornaam aangesproken."

Zachte sector

Casa Da Vinci start op 1 september met een eerste algemeen jaar en een tweede jaar kantoor-verkoop-voeding-verzorging. "We hebben bewust gekozen voor de zachte sector omdat we geen ateliers hebben", legt leerkracht Catherine Van Poucke uit. "We hebben wel een vaklokaal met een keuken en een vaklokaal voor technische vakken." "We dromen stiekem trouwens ook al van een Freinetschool voor technisch onderwijs", besluit directrice Nora De Caluwé.


Geïnteresseerden kunnen op 9 juni tussen 16 en 19 uur al eens een kijkje nemen in de Noordlaan 32 in Sint-Niklaas.


Meer info bij coördinator Marijke Windey op 0499/759564 of via marijke.windey@scholendavinci.be.