"Drang om te winnen heb ik van Piet"

ANTHONY STOOP (25) VAN LIKOKÉ BEREIKT FINALE 'EERSTE KOK VAN BELGIË'

Anthony Stoop staat Piet Huysentruyt bij als chef in restaurant Likoké in Frankrijk.
Foto Kristof Pieters Anthony Stoop staat Piet Huysentruyt bij als chef in restaurant Likoké in Frankrijk.
Anthony Stoop (25) is geselecteerd voor de finale van de wedstrijd 'Eerste Kok van België'. Het jonge talent runt samen met Piet Huysentruyt sterrenrestaurant Likoké in Les Vans. Anthony zal het in de finale opnemen tegen vier andere topchefs. Peter Goossens is het hoofd van de jury.

Anthony Stoop (25) uit Sint-Niklaas is momenteel de rechterhand van Piet Huysentruyt in het sterrenrestaurant Likoké in het Franse Les Vans. Voor Anthony er aan de slag ging, was hij in de leer bij die andere Wase topchef, Wouter Van der Vieren van Clandestino. Na het faillissement volgde de twintiger Van der Vieren naar Frankrijk om aan de slag te gaan in Likoké. Intussen leidt Anthony als 'executive chef' het keukenteam. "Ik heb me samen met mijn vriendin Julie Van Gool ingeschreven om een andere uitdaging aan te gaan", vertelt hij vanuit Les Vans. "Het is niet dat ik per se mijn visitekaartje wil afleveren. Ik ben heel erg tevreden bij Likoké en ik ben nu ook zakelijk partner. Ik zoek niet meteen een andere job. De wedstrijd van de Club Prosper Montagné is de belangrijkste culinaire wedstrijd van België en ik speelde al een tijd met het idee om eens mee te doen. Dit jaar heb ik mijn kans gegrepen met de chef van Kommilfoo als coach. Hij heeft heel wat ervaring in dit soort wedstrijden."

Concurrentie

Anthony steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. "Ik wil winnen", lacht hij. "Dat is ook de mentaliteit in Likoké." De jonge chef beseft wel dat het niet makkelijk zal worden. De wedstrijd van de Gastronomische Club Prosper Montagné is eigenlijk het Belgisch kampioenschap voor chef-koks. De organisatie gaat elk jaar op zoek naar de 'eerste kok van het land'. De wedstrijd is door de minister van Middenstand in 2009 zelfs erkend als 'meesterschapswedstrijd'. Uit de talrijke inzendingen werden vijf finalisten geselecteerd: Jean-Jacques Danthine (chef van restaurant 'La Meilleure Jeunesse' in Brussel), Bart Hoornaert (sous-chef van 'La Durée' in Izegem), Lukas Moonens (sous-chef 'Bistro Margaux' in Sint-Martens-Bodegem), Glenn Verhasselt (chef van 'Sir Kwinten' in Lennik) en Anthony. Zij zullen op 3 oktober meedingen naar de felbegeerde titel van 'Eerste Kok van België 2017' in de hotelschool Spermalie in Brugge.

Klassiek én modern

Tijdens de finale moeten de kandidaten drie gerechten klaarmaken: Het voorgerecht moet bestaan uit Europese kreeft, prei, champignons en Belgische oude kaas. Op het hoofdmenu staat een ribeye, merg, witloof, bieten en rapen. En als dessert is er chocolat grand cru Belcolade, baba, ijs of sorbet passievrucht - basilicum. Peter Goossens van Hof van Cleve beoordeelt de techniek. "Het zijn zeer klassieke gerechten, maar vergis je niet. Ook die kan je in een modern jasje steken", zegt Anthony. "We hebben hier recent nog een olie getrokken uit prei en een bearnaise gemaakt van champignons. We gaan zeker verrassend uit de hoek komen."