"Defibrillator geplaatst na beroerte"

GEMEENTEN OVERTUIGD VAN NUT TOESTELLEN TEGEN HARTSTILSTAND

Een overzicht van het aantal defibrillatoren per gemeente of stad.
Koen Vandesype Een overzicht van het aantal defibrillatoren per gemeente of stad.
In het Waasland heeft elke gemeente zijn hartdefibrillator of zijn ze zeker besteld. "We hebben de onze laten plaatsen nadat een zaalvoetballer een beroerte kreeg", zegt de burgemeester van Waasmunster.

De Automatisch Externe Defibrillator of kortweg AED is een draagbaar toestel dat in geval van hartstilstand door omstaanders gebruikt kan worden om iemand te reanimeren met een elektrische schok. De gemeente

Joris Vergauwen

Waasmunster

telt één hartdefibrillator in gemeenschapscentrum Hoogendonck. "Die hebben we laten plaatsen nadat anderhalf jaar geleden een zaalvoetballer een beroerte kreeg", zegt burgemeester Michel Du Tré (CD&V). "Gelukkig waren er toen mensen aanwezig die de man konden reanimeren. Het toestel is tot nog toe nog nooit gebruikt, maar de personeelsleden van Hoogendonck hebben wel een opleiding gevolgd om het toestel te gebruiken."


In

Temse

heeft één van de twee defibrillatoren al zijn dienst bewezen. Ze staan in het zwembad en in de sporthal. Het toestel in het zwembad is al gebruikt om een zwemmer te reanimeren.

Lokeren

telt vier defibrillatoren op zijn grondgebied: in het Cultureel Centrum, in het politiekantoor, aan de sportterreinen in Eksaarde en in het sport- en jeugdcomplex in de Sportlaan. "De toestellen zijn door serviceclub Rotary Lokeren geschonken. We hebben ze nog nooit moeten gebruiken, maar onze mensen zijn wel opgeleid", weet schepen van Sport Jerome Van Doorslaer (Open Vld). "Maar louter preventief melden we elke maand de locaties van de toestellen in de stedelijke infokrant."


Ook in

Moerbeke

hangt er een toestel, in de hal van de serviceflats in de Hospicestraat.


In

Beveren

zijn er zeven toestellen. Ze hangen aan de gemeentehuizen van Kallo, Vrasene, Haasdonk en Melsele maar ook in het politiekantoor, aan het gebouw van de Polder Land van Waas in Verrebroek en aan het OC Ermenrike in Kieldrecht. Er zijn ook private AED's beschikbaar zoals op de campus van het Koninklijk Atheneum in Beveren.


In

Zwijndrecht

werd een AED geïnstalleerd in het gemeentelijk Ontmoetingscentrum 't Waaigat en zal er ook een exemplaar komen in de sporthal in de Fortlaan in Zwijndrecht.


In

Sint-Gillis-Waas

is één AED beschikbaar in GC De Route. Het werd aan de gemeente geschonken door het Rode Kruis Sint-Niklaas en Kiwanis.


In

Kruibeke

keurde de gemeente onlangs de aankoop goed van een defebrillator voor de sporthal in Bazel en ook

Stekene

heeft in de begroting geld uitgetrokken voor drie toestellen aan het gemeentehuis en twee voor de sporthallen in Stekene en Kemzeke.


In

Sint-Niklaas

zijn er vijf defibrillatoren. In het stedelijk zwembad Sinbad en op het recreatiedomein De Ster zijn ze al een tijdje beschikbaar. Ze bevinden zich in het EHBO-lokaal van de redders. De toestellen zijn nog niet gebruikt. Eerder dit jaar kreeg het stadsbestuur door een schenking twee nieuwe toestellen. Die komen in het stadhuis en in het nieuwe Welzijnshuis, dat volgende week opent. Het AED-toestel in het stadhuis krijgt een opvallende plaats, namelijk aan de buitengevel ter hoogte van de administratieve hoofdingang. Op die manier is het toestel niet alleen beschikbaar voor mensen in het stadhuis, maar meteen ook voor de volledige omgeving van de Grote Markt. En onlangs is er ook een toestel gekocht voor sporthal De Witte Molen.