"Carrièrewending ook voor mij verrassing"

SJKS-DIRECTEUR WALTER ROGGEMAN RUILT COLLEGE IN VOOR KABINET GEERT BOURGEOIS

College-directeur Walter Roggeman begint op zijn 63ste aan een nieuw avontuur als raadgever van Vlaams minister-president Geert Bourgeois.
Foto Joris Vergauwen College-directeur Walter Roggeman begint op zijn 63ste aan een nieuw avontuur als raadgever van Vlaams minister-president Geert Bourgeois.
College-directeur Walter Roggeman (63) verhuist op twee jaar van zijn pensioen naar het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Van een carrièrewending gesproken. "Eigenlijk is dit hele verhaal ook voor mij een grote verrassing."

In het Sint-Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas, kortweg het College, bekomen ze nog van de schok. Op amper drie dagen voor de start van het nieuwe schooljaar kwam directeur Walter Roggeman op de personeelsvergadering met de boodschap dat hij een nieuwe job had gevonden. Na 14 jaar aan het roer van de school te hebben gestaan, is hij voortaan raadgever van de nieuwe Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Niet evident voor een 63-jarige schooldirecteur, op twee jaar van zijn pensioen. Bovendien bracht hij de voorbije 55 jaar, op vier jaar KU Leuven na, door in het College van Sint-Niklaas. Van 1959 tot 1969 als leerling, van 1973 tot 1985 als leraar, daarna tot 1989 als adjunct-directeur en vanaf 2000 als opvolger van de legendarische superior Daniel De Smet. Vele generaties Waaslanders zag hij passeren in de eliteschool van Sint-Niklaas, waaronder ook bekende figuren als schrijver Tom Lanoye, regisseur Jan Verheyen, dichter Paul Snoek, auteur Chris De Stoop, journalist Tim Pauwels en acteur Bruno Vanden Broecke.

Zwembad in Spanje

Nog twee jaar en hij zou afzwaaien, tot er plots in juli een telefoontje kwam. Aan de rand van een zwembad in Spanje kreeg hij het voorstel om raadgever te worden van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Hij was één van de tien kandidaten. In augustus volgden nog een aantal gesprekken, maar het nieuwe schooljaar kwam steeds dichterbij. Roggeman wilde weten wat zijn toekomstplannen konden zijn vóór de personeelsvergadering in het College van 29 augustus. Op donderdag 28 augustus volgde het finale telefoontje dat hij mocht beginnen. Op drie dagen voor het begin van het schooljaar lichtte hij zijn vertrek toe aan een verbouwereerd lerarenkorps. "Voor mij is dit allemaal ook heel onverwacht. Blijkbaar moeten ze bij N-VA op zoek geweest zijn naar mensen met veel ervaring in het onderwijs en is mijn profiel hen opgevallen. Dit is voor mij een kans om op het onderwijsbeleid te wegen. Waarom zou ik het niet doen? Het College was mijn leven, en ik zal het erg missen. Maar ik heb nu een nieuwe uitdaging, en dat maakt het weggaan ergens minder zwaar."

Overvolle agenda

Met de minister-president, die trouwens net even oud is als hijzelf, verlopen de contacten goed. "We zien elkaar niet dagelijks. Hij heeft een overvolle agenda. Maar ik ervaar wel al een grote toegankelijkheid. Het is nu aan mij om hem de komende vijf jaar bij te staan in het onderwijsbeleid. De scholen afhelpen van de grote planlast is een groot aandachtspunt. Net als overal een aangename leer- en leefomgeving creëren in de scholen, op voet van gelijkwaardigheid. Een school is niet alleen samen leren, maar ook samen leven. En met mijn ervaring ben ik blij dat ik daar mee aan kan bouwen."