'Blije bijen' maakt naam waar op parkbegraafplaats Tereken

Enkele imkers van de organisatie 'Blije bijen' tonen schepen Wout De Meester de 'zwermboom' op parkbegraafplaats Tereken, waarin een bijenpopulatie zelf een natuurlijke nestplaats vormt.
Foto Joris Vergauwen Enkele imkers van de organisatie 'Blije bijen' tonen schepen Wout De Meester de 'zwermboom' op parkbegraafplaats Tereken, waarin een bijenpopulatie zelf een natuurlijke nestplaats vormt.
'Blije bijen' hebben een zwermboom geplaatst op de parkbegraafplaats van Tereken.

Dat de bijen het moeilijk hebben om te overleven, is zoals bekend ook een zorgwekkende evolutie voor de mens. In Sint-Niklaas zijn er de voorbije jaren al een reeks initiatieven opgestart om honingbijen en solitaire bijen te beschermen en meer voedselplaatsen aan te bieden. Op de parkbegraafplaats van Tereken is er opnieuw actie ondernomen, door de organisatie 'Blije bijen'. Die imkers hebben er een zwermboom geplaatst, die nu als natuurlijk ingerichte nestplaats voor een bijenvolk dienst doet. Het gaat om een uitgeholde plataan, waar in het voorjaar en net voor de zomer twee bijenpopulaties, afkomstig van het Sint-Jansplein en Zwijgershoek, een plaats kregen. En in tegenstelling tot bij hun bijenkasten laten de imkers er de bijen volledig zelf hun gang gaan. "Ze overleven hier zelf door het verzamelen van de nodige nectar en pollen. Wij komen hier niet tussen. De stad bood ons deze plek aan en die is ideaal", aldus imker Geert Smet van de 'Blije bijen'. Al jaren zet de stad op deze locatie in op meer kansen voor de natuur. "Door het gifvrij en extensief groenbeheer, de vele bomen, bloemenweides en klimopplanten vinden de bijen hier dan ook een fantastisch plekje", aldus schepen voor Duurzaamheid Wout De Meester (Groen). Bezoekers van de parkbegraafplaats kunnen ook een kijkje nemen door het glazen raampje in de boomstam. Om de bijen in het prille voorjaar een goeie start te gunnen, delen de provincie en de Oost-Vlaamse gemeenten bloembollen uit die dit najaar moeten worden geplant. In Sint-Niklaas kan iedereen tussen 3 en 14 oktober aan de infobalie van het stadhuis een gratis zakje bloembollen afhalen, zolang de voorraad strekt. (JVS)