“400 à 500 mensen per dag over de vloer”: laatste dag invulsessies belastingaangifte bij FOD Financiën aan Driekoningen

Een veiligheidsagent deelt nummertjes uit aan de toegang van het gebouw van de FOD Financiën aan Driekoningen, waar het de voorbije weken vaak heel druk was.
JVS Een veiligheidsagent deelt nummertjes uit aan de toegang van het gebouw van de FOD Financiën aan Driekoningen, waar het de voorbije weken vaak heel druk was.
In het kantoor van de FOD Financiën aan de Driekoningenstraat haalt men vandaag om 15 uur opgelucht adem. De voorbije weken was het er behoorlijk druk bij de invulsessies voor de papieren belastingaangifte. “Per dag kregen we gemiddeld 400 à 500 mensen over de vloer”, klinkt het. Deze week moest de politie zelfs even ingrijpen omdat er chaos was ontstaan in de wachtrij door de afwezigheid van de veiligheidsagent. 

Medewerkers van de FOD Financiën hielpen van 2 mei tot en met vandaag heel wat Waaslanders bij het invullen van hun papieren belastingaangifte. In het gebouw van de overheidsdienst aan Driekoningen in Sint-Niklaas was het vooral de voorbije twee weken vaak heel druk. 
Begin deze week liep het nog even fout in de wachtrij aan het gebouw. Normaal gezien krijgt iedereen er een nummer, om vervolgens plaats te nemen in de wachtzaal. “Maandag was onze beveiligingsagent echter ziek. Daardoor ontstond er wat chaos in de wachtrij. De politie moest tussenkomen om de orde te bewaren. Na drie kwartier was alles opgelost, maar het toont wel aan hoe druk het hier was.” 

Het was ook vaak lang wachten, tot meerdere uren. En op de drukste dagen kregen heel wat mensen te horen dat ze de dag nadien moesten terugkomen. De drukte werd niet alleen veroorzaakt doordat vele mensen tot het laatste moment wachten met hun aangifte. In de meeste Wase gemeenten waren er enkele dagen in mei wel invulsessies, maar heel beperkt. Wie op een ander moment de experten van de FOD Financiën wilde raadplegen, moest daarvoor in de wachtrij gaan staan in Sint-Niklaas. Alleen in Lokeren was er een alternatief. “Maar volgend jaar wordt die dienstverlening in Lokeren ook naar Sint-Niklaas overgeheveld. Dit jaar kregen we er al Beveren, Temse, Sint-Gillis-Waas en Stekene bij. Daarom was het hier vaak lang aanschuiven, met de laatste weken zo’n 400 à 500 mensen per dag. En deze week was het ook niet op afspraak. Sommige mensen hebben dan ook soms 2 of 3 aangiftes bij, waardoor de wachttijden alleen maar oplopen. Wij kunnen alleen maar ons uiterste best doen. Iedereen kan via Tax-on-web de aangifte indienen, maar toch doen heel wat mensen het nog via de papieren aangifte." 

“Betreuren afbouw dienstverlening”

In een aantal gemeenten werd er al ontgoocheld gereageerd op de afbouw van de dienstverlening van de FOD Financiën. Zoals onlangs nog in Sint-Gillis-Waas, waar burgemeester Maaike De Rudder (CD&V) het jammer vindt dat er door personeelsgebrek geen zitdagen meer georganiseerd worden in haar gemeente. “Dat betreuren we enorm. Op die zitdagen werden immers heel veel inwoners geholpen. We zijn niet bij de pakken blijven zitten en hebben zes boekhoudkantoren in onze gemeente gevraagd om gezamenlijk een zitdag te organiseren, maar er was jammer genoeg geen interesse.” Er was wel een infosessie om Tax-on-web aan te leren. “Maar men kon daar niet terecht met concrete en individuele vragen over de belastingaangifte. Daarvoor moest men dus naar Sint-Niklaas.”  

JVS1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Vercruyssen Willy

    Maak het allemaal niet zo moeilijk ze weten het zelf beter dan iedereen