Samen/N-VA heeft sleutel in handen

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN SINT-MARTENS-LATEM

burgemeester, Sint-Martens-Latem, Agnes Lannoo
Wannes Nimmegeers burgemeester, Sint-Martens-Latem, Agnes Lannoo
Voor burgemeester Agnes Lannoo-Van Wanseele zou het zondag spannend kunnen worden. Haar partij Welzijn zit met Samen en N-VA in een comfortabele meerderheid. Maar doordat Samen en N-VA als kartel naar de kiezer trekken, blijven er maar drie spelers meer over op het veld. Kiest het kartel Voor Latem en Deurle (VLD) als coalitiepartner, dan belandt Welzijn na zes jaar terug op de oppositiebanken.

Terwijl er in 2012 nog vijf partijen opkwamen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Sint-Martens-Latem, blijven er nu nog maar drie over. De groenrode lijst GPS, die zes jaar geleden geen zetels behaalde, komt niet meer op en de partijen Samen en N-VA trekken als kartel naar de kiezer, met huidig cultuurschepen Kristof Vanden Berghe (Samen) als kandidaat-burgemeester. Welzijn, met acht zetels de grootste partij en de enige die haar aantal zetels in 2012 wist te behouden, wil graag burgemeester Agnes Lannoo-Van Wanseele nog eens zes jaar als burgemeester en oppositiepartij Voor Latem en Deurle (VLD) schuift nieuwkomer Freddy Bijn naar voor.

Zes jaar geleden werd VLD na twaalf jaar besturen naar de oppositiebanken verwezen door een bestuursakkoord tussen Welzijn, N-VA en Samen. Een wraakactie van Welzijn, de partij van ex-burgemeester Bob Van Hooland, die door de liberalen in 2000 en 2006 telkens uitgesloten werd in de coalitievorming. Lijsttrekker en stemmenkanon (1.207 voorkeursstemmen) Agnes Lannoo werd de eerste vrouwelijke burgemeester van Latem en Deurle en regeerde met 14 op 19 zetels zes jaar lang over een comfortabele meerderheid.

Maar dit zou wel eens kunnen veranderen. De coalitiepartners Samen (4 zetels) en N-VA (2 zetels) hebben hun samenwerking bestendigd in een kartel en Welzijn trekt alleen naar de kiezer. Wetende dat Samen in het verleden de meerderheidspositie deelde met VLD, is een coalitie tussen Samen-N-VA en VLD niet uitgesloten. Als kartellijsttrekker Kristof Vanden Berghe de sjerp wil veroveren is dat misschien wel de enige manier, want Agnes Lannoo-Van Wanseele is niet van plan om de sjerp terug af te geven. De sleutel van de toekomstige machtsverhouding kan dus wel eens in handen liggen van het kartel. 

DE PARTIJEN DOORGELICHT

SINT-MARTENS-LATEM

De lokale partij

Welzijn

vierde onlangs haar veertigste verjaardag en in die vier decennia zat de partij slechts tweemaal, in 2000 en 2006, op de oppositiebanken. Met huidig burgemeester Agnes Lannoo-Van Wanseele heeft Welzijn de populairste politicus in haar rangen. De eerste vrouwelijke burgemeester van de gemeente liet in 2012 met 1.207 voorkeursstemmen de concurrentie ver achter zich. Met acht zetels is Welzijn ook de grootste partij. Oprichter en voormalig burgemeester Bob Van Hooland sluit zijn politieke carrière af, maar geeft wel de fakkel door aan zijn zoon Hans, die zijn debuut maakt als lijstduwer.

In 2012 wist N-VA als nieuwkomer twee zetels te bemachtigen. Ze snoepten er eentje af van VLD en eentje van Samen. De voorbije zes jaar zetelde N-VA met Welzijn en Samen in een brede meerderheid en dat het goed klikt tussen

Samen en N-VA

bewijzen beide fracties door met één gezamenlijke lijst naar de kiezer te trekken; naar eigen zeggen om de versnippering in het politieke landschap tegen te gaan. Lijsttrekker en huidig schepen en OCMW-voorzitter Kristof Vanden Berghe (in 2012 goed voor 692 voorkeursstemmen) wordt de grote uitdager voor burgemeester Agnes Lannoo-Van Wanssele en huidig schepen Peter Draulans staat op de derde plaats. Op plaats 2 en 4 kiest men voor twee nieuwkomers: Inge Vanderhaeghe en Joke Scheerder.

Met vijf zetels is

Voor Latem en Deurle (VLD)

de tweede grootste partij van Sint-Martens-Latem. Bij de verkiezingen van 2012 kwamen zij als grote verliezer uit de bus, nadat Welzijn, Samen en N-VA een tripartitie vormden. Na zes jaar op de oppositiebanken wil VLD graag opnieuw mee besturen. In 2014 stapte ex-burgemeester Freddy Van Massenhove uit de politiek en met voormalig schepen en huidig fractieleider Arnold Meirlaen, die op het einde van deze legislatuur van het toneel verdwijnt, verliest de partij haar twee populairste politici. Gemeenteraadslid Marian De Clercq blijft wel aan boord en met Freddy Bijn introduceert de partij een nieuw gezicht als lijsttrekker. Nieuw in de politiek, maar als voorzitter van de Latemse Kunstkring, bestuurslid van de cultuurraad en als tandarts is Freddy geen onbekende figuur in de gemeente.

(ASD)
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.