Man die ex in brand stak riskeert 20 jaar

ZOON SLACHTOFFER EMOTIONEEL IN RECHTBANK

Rudolf J. (links) heeft ook al eens zijn zoon (rechts) proberen ontvoeren.
Foto Vandoorne Rudolf J. (links) heeft ook al eens zijn zoon (rechts) proberen ontvoeren.
Tot twintig jaar kan een Nederlander in de cel verdwijnen voor de moordpoging op zijn ex. In 2013 heeft de man haar met een 'scheutje' benzine overgoten en haar, samen met hun hele villa in Sint-Martens-Latem, in brand gestoken. "Ik ben blij dat ik zo dapper was om te ontkomen, voor mijn kinderen", zegt Sophie V.

Ze ontmoetten elkaar in 2000 aan de schoolpoort. Hij (55) wachtte zijn tienerzoon op, zij (50) haar kroost van drie. De mooie romance eindigde voor Sophie V. in absolute horror. Rudolf J. versmachtte haar en na een relatie van 9 maanden zette zij er een punt achter. Na afloop blijft hij haar stalken. Pas na acht tussenkomsten van de politie hield hij daarmee op.


Toen hij een tiental jaar later opnieuw in haar leven verscheen, leek alles anders. J. was veranderd, hij zorgde voor V. toen zij heel diep zat. De twee gingen samenwonen. Al snel kwam zijn jaloerse kant weer bovendrijven en zette V. er voor de tweede keer een punt achter. Zijn advocaat verklaart zijn gedrag met het feit dat zijn eerste vrouw overspel pleegde en hij daarom het gevoel had dat hij weer bedrogen werd. Hij controleerde V. en terroriseerde haar kinderen. Zo greep hij haar jongste zoon, destijds 13, bij de keel.

Zoon getuigt

"Ik heb schrik dat ik hem later zal tegenkomen. Heel zijn leven is een leugen. Hij heeft mijn mama zo gekwetst, dat wis ik nooit meer uit mijn geheugen", getuigde de jongen gisteren tijdens de zitting.


De feiten waar de zoon naar verwijst, dateren van 16 december 2013. Toen stak J. Sophie V. met een keukenmes en probeerde haar vervolgens te wurgen. Verbaasd dat ze nog niet dood was, haalde hij er de jerrycan benzine bij. Hij goot de brandstof over de vrouw, en stak haar, en het hele huis in brand. J. kon ontsnappen langs de voorkant, terwijl V. via de achterdeur wist te ontkomen.


Ze liep tweede- en derdegraadsbrandwonden op en ging een lange revalidatieperiode tegemoet. Maar wat is ze blij dat ze uit die hel is kunnen ontsnappen. "Ik ben kunnen ontkomen, voor mijn kinderen. Dat is het belangrijkste", vertelde de vrouw, die haar ex niet durfde in de ogen te kijken.

Van Overschelde

Volgens haar advocaat Natalie Aernoudts had het anders kunnen lopen. "Al twintig jaar gedraagt hij zich manipulatief. Verklaringen van andere ex-partners spreken boekdelen: ook hen stalkte en controleerde hij. Zo schakelde hij ooit een detective in om een nieuwe identiteit aan te nemen en met zijn zoon te vluchten. Net Marc Van Overschelde, de Gentse apotheker die tot levenslang veroordeeld werd voor niet één maar twee moorden." Volgens de gerechtspsychiater loopt de man een verhoogd risico op relatiegeweld. "Die persoonlijkheid boezemt mij angst in", vindt ook de procureur. Zij vordert tien jaar cel, maar stelt dat de man tot 20 jaar achter tralies kan verdwijnen. De rechter beslist op 28 december over. "We zijn blij dat we voor het einde van het jaar rust zullen hebben", besluit V.