Geen nieuwe bordelen (ook niet via achterpoort)

STRENGERE REGELS VOOR PROSTITUTIEPANDEN OP STEENWEG

De bordelen op de Kortrijksesteenweg worden vanaf 1 januari streng in de gaten gehouden.
James Arthur De bordelen op de Kortrijksesteenweg worden vanaf 1 januari streng in de gaten gehouden.
Er mogen geen nieuwe bordelen meer openen in Sint-Martens-Latem. Ook het achterpoortje gaat dicht: een willekeurig horecapand snel omtoveren tot bordeel wordt onmogelijk omdat prostitutie niet langer in de categorie dienstverlening valt. "Daarnaast krijgen politie, brandweer en ambtenaren te allen tijde toegang tot de panden", zegt burgemeester Agnes Lannoo (Welzijn).

Het zijn harde tijden voor de bordelen op de Kortrijksesteenweg tussen Gent en Deinze, beter bekend als de 'Chaussée d'Amour'. De voorbije jaren is het aantal bars gekrompen tot een twintigtal. Daarvan bevindt zich ongeveer de helft op het grondgebied van Sint-Martens-Latem en deelgemeente Deurle. Nu komt het gemeentebestuur op de proppen met een plan waardoor de bestaande prostitutie uitdooft en nieuwe vestigingen onmogelijk zijn.

"Tot nu toe heerste een gedoogbeleid ten opzichte van prostitutie in onze gemeente", zegt burgemeester Agnes Lannoo (Welzijn). "De bordelen zijn er al zo lang en iedereen is het gewoon geworden, maar we willen meer vat krijgen op deze panden. Daarom voeren we voor het eerst een actief beleid in. Niet omdat er nu meer overlast is dan vroeger, maar omdat we problemen willen vermijden. In de Gentse rosse buurt zijn er de laatste jaren meer en meer problemen met Oost-Europese bendes die actief zijn in mensenhandel, drugs en prostitutie en we willen niet dat dit fenomeen overwaait naar ons dorp. Daarom gaan we de prostitutie in onze gemeente ferm beperken."

De gemeenteraad keurde afgelopen maandag unaniem een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening goed waardoor het onmogelijk wordt nog een nieuwe vestiging te openen. Ook niet via een achterpoortje. "Nu kan je bijvoorbeeld een leegstaande garage of een horecapand omtoveren tot een bordeel omdat de functie 'prostitutie' valt onder de categorie kantoorfunctie, dienstverlening en vrije beroepen. Om nieuwe prostitutiepanden te weren, voeren we een subcategorie 'prostitutie' in", zegt burgemeester Lannoo. En daarvoor kan geen pand ingericht worden. "Daarnaast is het verboden om in een pand ruimtes die nog niet in functie staan van de prostitutie, in te richten als vitrine of werkkamer."

In de Gentse rosse buurt zijn er meer en meer problemen met Oost-Europese bendes die actief zijn in mensenhandel, drugs en prostitutie en we willen niet dat dit fenomeen overwaait naar ons dorp

Burgemeester Lannoo

Altijd toegang

En dan is er nog de politieverordening. "Daarmee hebben zowel gemeenteambtenaren, brandweer en politie te allen tijde toegang tot de prostitutiepanden. Zij moeten op elk moment een controle kunnen uitoefenen op de naleving van wetten en reglementen. De uitbaters en de personen die zich prostitueren zullen zich moeten identificeren en er worden strenge voorwaarden opgelegd qua hygiëne en kwaliteit."


Het nieuwe beleid treedt op 1 januari 2018 in werking.