Zwerfvuil: dweilen met de kraan open

De sluikstorter dumpte zelfs het kadaver van een schaap langs de kant van de weg.
Frank Eeckhout De sluikstorter dumpte zelfs het kadaver van een schaap langs de kant van de weg.

Zwervuil: iedereen ergert er zich aan maar misschien moeten we ook de hand in eigen boezem steken? Sinds kort houdt een camera sluikstorters in het oog in Sint-Lievens-Houtem. " Sinds het gebruik van die camera is het aantal grote sluikstorten gedaald", zegt schepen van Milieu Tim De Knyf (NH).

Er is geen enkele gemeente in onze provincie die zoveel inspanningen doet tegen sluikstorten. Althans, dat beweert Tim De Knyf. "Wij zijn de enige gemeente in Oost-Vlaanderen die een professionele dag- en nachtcamera met automatische nummerplaatherkenning heeft gekocht. Die wordt wekelijks op een andere locatie opgehangen. Daders riskeren boetes van 250 tot 1.000 euro. We hebben in de eerste helft van dit jaar al twee overtreders kunnen beboeten."

Open Vld gaat nog een stap verder en wil dat de invalswegen worden uitgerust met ANPR-camera's. "Die camera's schrikken ook inbrekers af. Slimme technologie inzetten met respect voor de privacy is hier ons credo", zegt Jeroen Prové.

"Met sensibiliseringsacties, voldoende publieke vuilnisbakken en hoge boetes voor sluikstorten kan de gemeente het probleem bestrijden. Maar bovenal is een mentaliteitswijziging nodig. Misschien moeten ook de tarieven van de containerparken eens nader worden bekeken. Een goedkoop containerpark gaat sluikstorten tegen en stimuleert het het recycleren van grondstoffen", zegt Bernard Van Pamel (CD&V).

N-VA legt de nadruk op preventie. We moeten in eerste instantie het zwerfvuil en sluikstorten zo veel mogelijk proberen te vermijden. "Het plaatsen van blikvangers en vuilnisbakken op strategische plaatsen en langs onze trage wegen is al een eerste stap. Daarnaast kunnen we verenigingen en scholen nog meer proberen te betrekken bij opruimacties en preventieve acties", meent Nadia De Troyer.

Sp.a is tegen GAS-boetes. "Dat is een taak voor de wijkagent: die kan enerzijds beboeten en anderzijds proberen te achterhalen of er een armoedeproblematiek schuilt achter het sluikstorten en zo de problemen signaleren aan OCMW", zegt Tom De Meyer.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.