Op chirokamp in de heetste plek van Vlaanderen: “Veel smeren, elk uur drinken en yohurtijsjes eten”

Ondanks de hitte stelt chiro 't Rotje het goed in de Kempen.
Frank Eeckhout Ondanks de hitte stelt chiro 't Rotje het goed in de Kempen.
Chiro ‘t Rotje uit Letterhoutem verblijft sinds zondag met 199 leden op kamp in Mol. De temperaturen lopen er deze week op tot 40 graden. “Gelukkig heeft het domein een groot bos. Voor de rest houden we ons vooral bezig met waterspelletjes. Om het uur pauzeren om te drinken, veel smeren en yoghurtijsjes, zo overleven we het wel”, knipogen hoofdleiders Giel De Wever en Bram Teirlinck.

Het vergt wat voorbereiding om met zo’n grote groep kinderen en tieners op kamp te trekken. De avond voor hun vertrek houdt de leiding een processie om goed weer te vragen maar deze hitte hadden ze niet besteld. Toch verloopt het kamp voorlopig zonder problemen. “Onze kampplaats reserveren wij al twee jaar op voorhand. De organisatie van het kamp duurt bijna een jaar. De extreme hitte zorgt er echter voor dat we ons programma moeten aanpassen. Grote inspanningen worden vermeden en er wordt vooral met water gespeeld. Daarnaast laten we de kinderen minstens om het uur water drinken en zorgen we ervoor dat iedereen een hele dag goed ingesmeerd is. Gelukkig is ook onze kookploeg inventief. Zij steken de yoghurtjes in de diepvries waardoor iedereen in de namiddag kan genieten van een ijskoud yoghurtijsje. Alles verloopt prima maar de warmste dag moet nog komen. De ouders mogen echter op hun twee oren slapen, wij dragen hier goed zorg voor iedereen", vertellen Giel en Bram. 

Ook voor de kookploeg is eten klaarmaken voor zo’n grote groep een uitdaging. “Dit jaar nog meer dan anders", ervaart traiteur Sarah Braekman. “Wij hebben voldoende frigo’s, frigoboxen en diepvriezers meegesleurd om al het eten gekoeld te houden. Daarnaast hebben wij 320 kilo aardappelen mee, 80 kilo frieten, rijst, pasta, melk chocolademelk en yoghurt. De rest wordt hier ter plaatse vers aangekocht. De kookploeg bestaat uit 11 mensen, vooral oud-leiding. Twee personen zorgen elke dag voor het ontbijt. Om 10 uur starten we met de voorbereiding van het middageten. Het is de kunst om het eten zoveel mogelijk te beschermen tegen de hitte. Maar ook daar hebben we ervaring mee", zegt Sarah.

De Houtemse jeugdschepen Tim De Knyf bracht woensdag een bezoek aan het chirokamp en zag dat het goed was. “Ik sta versteld van de motivatie en inzet van de leiding. Zij hebben hier bijna een heel dorp gebouwd. Alles stellen zij in het werk om het de jongeren naar hun zin te maken. Zij hebben ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Iedereen wordt verplicht zich meermaals in te smeren en te drinken. Zij mogen gerust een pluim op hun hoed steken", looft De Knyf de voltallige leiding en kookploeg.

Zondag is het bezoekdag bij chiro ‘t Rotje. Dan komen de kleinsten mee naar huis. De oudere jongens en meisjes blijven nog tot 31 juli.

Eten gebeurt in een grote tent.
Frank Eeckhout Eten gebeurt in een grote tent.
Diepvriezers, frigoboxen en frigo's om alles koel te houden.
Frank Eeckhout Diepvriezers, frigoboxen en frigo's om alles koel te houden.
De leden kunnen de schaduw opzoeken in een bos op het domein.
Frank Eeckhout De leden kunnen de schaduw opzoeken in een bos op het domein.
De kookploeg maakt het eten elke dag met veel enthousiasme klaar.
Frank Eeckhout De kookploeg maakt het eten elke dag met veel enthousiasme klaar.
De kookploeg serveert het eten.
Frank Eeckhout De kookploeg serveert het eten.
Waterspelletjes bij de vleet deze week.
Frank Eeckhout Waterspelletjes bij de vleet deze week.
De waterpistolen en waterbalonnen zijn nooit veraf.
Frank Eeckhout De waterpistolen en waterbalonnen zijn nooit veraf.
Alles verloopt naar wens toont leidster Lucca.
Frank Eeckhout Alles verloopt naar wens toont leidster Lucca.
Het middageten gaat vlotjes naar binnen.
Frank Eeckhout Het middageten gaat vlotjes naar binnen.
De kinderen hebben het duidelijk naar hun zin.
Frank Eeckhout De kinderen hebben het duidelijk naar hun zin.
Zelfs hun eigen kippen heeft de kookploeg mee.
Frank Eeckhout Zelfs hun eigen kippen heeft de kookploeg mee.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.