Ondergrondse bronnen op 'Vorten Dries' spoelen tuin weg

Een deel van de tuin van José en Louisa is al weggespoeld onder de straat.
Foto Frank Eeckhout Een deel van de tuin van José en Louisa is al weggespoeld onder de straat.
Ondergrondse bronnen en fonteinen spoelen langzaam het gazon weg van een woning op de Dries in Sint-Lievens-Houtem. "We hebben de gemeente om hulp gevraagd want we hebben schrik dat uiteindelijk ook ons tuinhuis mee de diepte ingaat", zegt Louisa Dierick.

De tuin van José Erauw en Louisa Dierick op de Dries in Sint-Lievens-Houtem dreigt bij een felle regenbui helemaal weg te spoelen onder de straat. Nu al is een groot stuk gazon verzakt. "Begin dit jaar merkten we dat onze borduren en sparren langs de kant van de straat wat waren ingezakt. Omdat het niet de eerste keer was dat we een grondverzakking hadden in de tuin contacteerden we meteen de gemeente", vertelt Louisa. "Maar sinds vorige maand raakt alles in een stroomversnelling en zakt ons gazon steeds dieper weg. Onder onze sparren is al een diepe put. We vrezen dat een felle plensbui wel eens voor nog meer onheil kan zorgen."

Ondergrond is rot

Oorzaak van de verzakking zijn ondergrondse bronnen en fonteinen. "Het stuk straat waar wij wonen, wordt niet zomaar 'vorten Dries' genoemd. De ondergrond is hier op heel wat plaatsen zo rot als wat. Hopelijk kunnen ze de bronnen afleiden naar de riolering zodat het probleem snel verholpen is", zegt de vrouw.


De gemeente heeft al een aannemer aangesteld om het probleem te verhelpen. "We hebben al cameraonderzoek laten uitvoeren en verder onderzoek naar de bronnen gebeurt nog deze week. Ondertussen zijn we al vertrouwd met deze problematiek want ook op Vlierzeledorp kregen we al te maken met een serieuze grondverzakking. Daar moesten we zelfs de volledige rijbaan afsluiten. Dat is hier voorlopig nog niet het geval maar om alle risico's te vermijden, hebben we wel ook een deel van de rijbaan afgesloten", laat schepen van Openbare Werken Tim De Knyf (NH) weten. (FEL)