Nieuw Houtem veegt andere partijen weg

Lieven Latoir met zijn gedoodverfde opvolger Tim De Knyf.
Frank Eeckhout Lieven Latoir met zijn gedoodverfde opvolger Tim De Knyf.
Er staat geen maat op de partij van burgemeester Lieven Latoir want met 12 van de 21 zetels wordt Nieuw Houtem nog groter. De vier andere partijen staan niets eens op de foto. "Ik had een goed gevoel tijdens de campagne. Die score is voor mij dan ook geen verrassing", reageert Latoir euforisch. Nieuw Houtem trekt zonder coalitiepartner de volgende legislatuur in.

In stemmenaantal moet Lieven Latoir zijn gedoodverfde opvolger Tim De Knyf laten voorgaan. Met 1.585 voorkeurstemmen, 28 meer dan Latoir, zorgt De Knyf op zijn eentje voor de zetel winst. "Dat is van geen belang", reageert De Knyf nuchter. "Het belangrijkste is dat we 12 zetels halen. En we hebben dat gedaan met een sterk team", beklemtoont De Knyf.

Burgemeester Latoir is niet verrast door de hoge score van zijn partij. Nochtans kreeg Nieuw Houtem in de aanloop naar de campagne heel wat tegenwind. "Het klopt dat de kiescampagne wat bitsiger verlopen is dan anders maar daar hebben wij ons aan opgetrokken. Overal waar we kwamen reageerden de mensen positief. Tijdens onze campagne staken mensen spontaan de duim op als ze ons opmerkten. Daardoor wist ik dat het goed zat. En deze uitslag bevestigt dat", zegt Latoir.

Dat Latoir in januari opnieuw de eed aflegt als burgemeester staat nu al vast. Dat Tim De Knyf hem na enkele jaren opvolgt ook. "Onze kandidaten hebben mij voorgedragen als kandidaat burgemeester. Dus doe ik ook nog verder. Hoe lang? Dat hangt af van de dossiers waarmee we bezig zijn. In de vorige legislatuur heeft Tim bewezen dat hij een goede schepen is. Ook nu weer zal hij enkele belangrijke bevoegdheden krijgen. Welke, dat bespreken we de komende weken wel. Op die manier kan hij zich klaarstomen om de sjerp van mij over te nemen", besluit Latoir.

Dat de ontgoocheling bij Open Vld, N-VA, sp.a en CD&V groot is, is begrijpelijk. Alle vier hadden ze op een veel betere score gehoopt. Open Vld gaat heel licht vooruit en wordt de tweede partij maar haalt daar geen voordeel uit. De liberalen halen daarmee drie zetels binnen. N-VA verliest 3% en levert één zetel in. Sp.a/Groen wint 0,9% en behoudt zijn twee zetels. Ook CD&V behoudt zijn twee zetels maar verliest wel 3%.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • marc De Maeseneire

    Geert, ik steun volmondig dezelfde mening, daar is politiek iets niet juist.

  • Geert De Pestel

    Dikke proficiat aan alle leden van Nieuw Houtem.Maar zeer zwaar onder de indruk dat Dhr.Latoir burgemeester blijft !!!Dhr.De Knyf heeft de meeste stemmen dus komt de burgemeester sherp aan hem toe vind ik en moet Dhr.De Knyf in Januari de eed afleggen en niet Latoir !!!Politieke omkoperij ?of niet?