Millimeterwerk met 157 ton glas en staal

GROOTSTE OVERDEKTE MARKTOPPERVLAKTE VAN HET LAND BIJNA KLAAR

Het optillen van de verschillende delen leverde een indrukwekkend schouwspel op.
KMJ Het optillen van de verschillende delen leverde een indrukwekkend schouwspel op.
De inwoners van Sint-Lievens-Houtem keken gisteren hun ogen uit toen het dak van de markthal op het marktplein op zijn plaats werd getild. "Een karwei dat vooraf minutieus werd uitgerekend", vertelt technisch directeur Bart Wiels van de firma Verhofsté uit Zele.

Arbeiders van de firma Verhofsté zijn twee weken geleden begonnen met het plaatsen van de draagpalen en de montage van de dakconstructie in vijf afzonderlijke delen. "Die stukken worden evenredig met het verbreden van het marktplein richting gemeentehuis ook steeds groter en zwaarder."

Zo zal de markthal eruitzien eens de werken klaar zijn.
FEL Zo zal de markthal eruitzien eens de werken klaar zijn.

Toeschouwers

Het was dan ook een huzarenstuk om die enorme constructies op hun plaats te tillen. "Met twee zware kranen tillen we deze gewichten van 13,5 tot 20,5 ton", weet Wiels. Rond 9 uur werd het eerste vak op zijn plaats getild. Rond 11 uur volgde het tweede vak en toen stonden al heel wat mensen te kijken. Alexine (12) en Nathan (10) Meerleer van op Polbroek kwamen ook een kijkje nemen. "Mama zag van thuis de kranen de lucht in gaan, waardoor we net op tijd hier zijn", vertellen ze.


Ook andere toeschouwers maakten massaal foto's en filmpjes. "Zoiets zie je maar een keer, maar of dit echt een meerwaarde zal bieden...", reageert een andere toeschouwer.


Dirk Van Driessche betwijfelt of de markthal voldoende beschutting zal bieden voor de dieren tijdens de jaarmarkt en nog iemand anders hoopt dat de investering zich niet zal vertalen in een verhoging van de belastingen. "Eind deze zomer wordt het glas geplaatst, waarna de bodemafwerking kan volgen en indien nodig kan de constructie zeilen aan de zijkant dragen. De investering wordt betaald met onze reserves, dus de financiële impact is gering", reageert schepen van Openbare Werken Tim De Knyf (NH), die de werken ook volgde gisteren.

Technisch directeur Bart Wiels en schepen Tim De Knyf volgden de werken op de voet.
KMJ Technisch directeur Bart Wiels en schepen Tim De Knyf volgden de werken op de voet.

Minder parking

Het aantal parkeerplaatsen op het marktplein vermindert wel met een derde. Ter compensatie voert de gemeente kortparkeren met parkeerschijf in, terwijl langparkeerders op de parking in de Hofkouter terecht kunnen.

Alexine en Nathan Meerlaen trotseerden de regen om de imposante werken te bekijken.
KMJ Alexine en Nathan Meerlaen trotseerden de regen om de imposante werken te bekijken.

Reizen

Burgemeester Lieven Latoir (NH) is ook tevreden. De constructie vloeide voort uit zijn reizen naar het zuiden. "In Frankrijk en Italië zijn overdekte markten courant. Geïnspireerd daardoor pleit ik al lang voor een eigen constructie die groot genoeg is om functioneel te zijn", vertelt hij. Een oproep die tien jaar na datum resulteert in de grootste overdekte marktoppervlakte van het land.


"De markthal is bovendien een mooie aanvulling voor de economische activiteit op en rond het plein zonder storend te zijn voor het uitzicht en perfect dienst kan doen voor evenementen." Welke evenementen dat zijn en tegen welke prijs dat zal kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk. "Voor onze jaarmarkt sparen we al minstens tweeduizend vierkante meter tenten uit. Voor andere evenementen moeten we nog een reglement maken, maar dat zal in overeenstemming zijn met het cultuurcentrum, waardoor lokale verenigingen een goedkoper tarief zullen genieten."