Houtem tuk op zijn onafhankelijkheid

In de volgende legislatuur daagt het fusiespook ongetwijfeld weer op.
Frank Eeckhout In de volgende legislatuur daagt het fusiespook ongetwijfeld weer op.
In de volgende legislatuur daagt het fusiespook ongetwijfeld weer op. Met wie gaat Sint-Lievens-Houtem dan in zee? Oosterzele? Maar dan kom je slechts aan 25.000 inwoners. Is het niet beter om de politiezone als voorbeeld te nemen en te fuseren met Herzele en Zottegem?

"Wij zitten niet op een fusie te wachten. Wat je zelf voor de inwoners kan doen, probeer je beter te doen, en dat bewijzen onze cijfers in de gemeentemonitor. Samenwerking onder allerlei vormen met andere gemeenten is een waardig alternatief, en fusies tussen gemeenten met een andere identiteit zijn een doodlopend spoor voor de kleinere gemeenten. De politiezone werkt goed, maar zelfs in deze kleine politiezone valt al op hoe anders de noden zijn van een stad als Zottegem ten opzichte van twee meer landelijke gemeenten als Herzele en Sint-Lievens-Houtem", zegt burgemeester Lieven Latoir (Nieuw Houtem).

Open Vld ziet geen enkele reden om vrijwillig een fusie aan te gaan. "Onze schuldgraad per inwoner is zo laag dat we niet inzien waarom we vrijwillig zouden fusioneren met een gemeente die 15 keer meer schulden heeft', reageert Jeroen Prové. 

Bernard Van Pamel (CD&V) vindt dat de gemeente zo lang mogelijk zijn eigen weg moet gaan. "En als er al een fusie komt, speelt de politiezone hierin geen enkele rol", stelt hij. 

Voor sp.a mag een fusie niet ten koste gaan van de dienstverlening. "Daarom is het goed dat er nu al een onderzoek opgestart wordt. De kans dat fusies verplicht worden, is immers groot", denkt Tom De Meyer.

Volgens N-VA kan schaalvergroting een positieve impact hebben op het beleid in een gemeente. "Digitalisering en automatisering in de administratie is slechts een van de voorbeelden waarbij voldoende schaalgrootte nodig is om een positief verhaal te kunnen schrijven. Een algemeen aankoopbeleid op diverse vlakken kan ook veel efficiënter gebeuren bij een groter aantal inwoners. Een fusie met de politiezone als voorbeeld lijkt een evidente keuze, maar ook andere mogelijkheden moeten onderzocht worden. Uitgangspunt voor ons is een schaalvergroting van ongeveer 50.000 inwoners", zegt Nadia De Troyer. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Stefan Berckmoes

    Doe mij maar een samensmelting,zo kunnen we bij de volgende verkiezingen eens op iemand anders stemmen.