Gevaar op legionella: gemeente schakelt fonteinen op Marktplein uit

Ontgoochelde kinderen in de droge fonteinen.
Frank Eeckhout Ontgoochelde kinderen in de droge fonteinen.
In Sint-Lievens-Houtem is een rel uitgebroken over de uitgeschakelde fonteinen op het Marktplein. “Gevaar op legionella", reageert schepen van Openbare Werken Tim De Knyf (NH).

Een leerkracht van het Sint-Lievensinstuut postte op Facebook een foto van ontgoochelde kinderen aan de droogstaande fonteinen. Gemeenteraadslid Kristel Van den Rijse (CD&V) was er als de kippen bij om schepen van Openbare Werken Tim De Knyf en het gemeentepersoneel aan te vallen. Ze vroeg zich af of het voor de arbeiders misschien te warm was om op het aan-knopje te duwen. Ook het excuus van legionellabesmetting lachte ze weg.

Dat was echter niet naar de zin van schepen De Knyf. “Van een gemeenteraadslid wordt verwacht dat ze de wetgeving kent of op zijn minst de wetgeving opzoekt. Het legionellabesluit van 7 maart 2007 verplicht overheden een publieke fontein stil te leggen wanneer het water meer dan 25 graden wordt, dit ter voorkoming van legionella. Uiteraard betreuren wij dat de fonteinen momenteel uitgeschakeld zijn maar de gezondheid van de kinderen is voor ons te belangrijk om die op het spel te zetten voor wat waterplezier", aldus De Knyf.

Zolang het water van de fonteinen 25 graden of meer is, blijven ze uitgeschakeld.
Frank Eeckhout Zolang het water van de fonteinen 25 graden of meer is, blijven ze uitgeschakeld.



4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert De Pestel

  Beste Tim,stoor u niet te veel aan het gezever van de mensen,want moest je de fonteinen wel laten werken en er lopen kinderen een besmetting op dan zouden ze weer kritiek hebben en weer van alle zever gaan verkopen en het gemeentebestuur gerechtelijk laten vervolgen.Het bewijs van hoe momenteel mensen in mekaar zitten,verdraagzaamheid staat niet meer in hun dagboek.Zeveren en alles wat er bij komt zo zitten alle mensen in mekaar.Echt beschaamd om nog Belg te zijn BAH.

 • Tim De Knyf

  Besten, het fonteinsysteem schakelt zichzelf inderdaad uit wanneer het water 25 graden bereikt, dat wordt permanent gemeten. Dat is een wettelijk verplicht systeem voor publieke waterinstallaties. Thuis doe je wat je wil...

 • marc De Maeseneire

  Paniekreactie na voorvallen in de Gentse industriezone? Mogen wij thuis nog een douche nemen, of in een verwarmde spa of zwembad gaan? Ver gezocht hoor!

 • PHILIP houbracken

  hebben jullie temperatuurmeters staan op het circuit Tim? Dit lijkt me toch al heel veel quai watertemperatuur, zeker met zo'n buffer in de grond.