Belastingsverlaging op agenda gemeenteraad

Het voorstel van meerderheidspartij Open Vld om de belasting te verlagen komt volgende week op de gemeenteraad in Sint-Lievens-Houtem. Niet door de liberalen zelf, want die willen gewoon een discussie opstarten, maar door oppositiepartij sp.a. "Een verkiezingsballonnetje oplaten kan iedereen. Open Vld moet meteen kleur bekennen", reageert Tom De Meyer.

In Sint-Lievens-Houtem nodigt Open Vld coalitiepartner Nieuw Houtem uit om de personenbelasting én de opcentiemen te verlagen. "Met 8,5 procent hebben we bijna de hoogste personenbelasting in Vlaanderen. De financiële middelen zijn er om die te laten zakken naar 8 procent", meent Jeroen Prové. Uit een nieuwe omzendbrief van minister Homans blijkt ook dat de opcentiemen herverdeeld worden onder het gewest en de gemeente. "Om die belasting gelijk te houden, moeten de opcentiemen al zakken naar 942. We stellen voor om daar 900 van te maken", aldus Prové. Voor schepen van Financiën Sofie Boeykens (Nieuw Houtem) mag zo'n belastingsverlaging geen stunt zijn.

Beloning

"Het moet een beloning zijn voor de inspanningen die onze inwoners geleverd hebben. En het moet haalbaar zijn. Daarvoor hebben we de cijfers van 2017 nodig. Als daaruit blijkt dat een belastingsverlaging mogelijk is, moeten we dat doen. Als hierdoor investeringen in het gedrang komen, dan niet", reageert Boeykens.


Oppositiepartijen CD&V en N-VA wachten voorlopig af om te reageren maar sp.a is wel duidelijk.


"Uiteraard zijn we blij met dit voorstel. Maar dit mag niet bij een verkiezingsballonnetje blijven. We verwachten dan ook dat Open Vld dit punt volgende week agendeert op de gemeenteraad. We zullen dat met plezier goedkeuren. Als morgen (vandaag) blijkt dat dit niet op de agenda van de gemeenteraad staat, doen we dat in hun plaats. Dan mogen ze volgende week meteen kleur bekennen en bewijzen dat het geen loze belofte was", reageert Tom De Meyer.


 (FEL)