Actiecomité stelt zich vragen bij mobiliteitstafels

Het actiecomité roert zich steeds meer op gebied van mobiliteit.
Frank Eeckhout Het actiecomité roert zich steeds meer op gebied van mobiliteit.

Actiecomité Leefbaar 's Hondshuffel-Hofkouter-Mgr. Meulemanstraat stelt zich vragen bij de mobiliteitstafels die dinsdag van start gaan in Sint-Lievens-Houtem. "Dat Nieuw Houtem hier zo kort voor de verkiezingen mee uitpakt, wordt sceptisch onthaald bij de inwoners", klinkt het.

Het gemeentebestuur spendeerde miljoenen euro's aan de renovatie van het Marktplein. Het vernieuwde plein kon aanvankelijk op enorm veel bijval rekenen bij zijn inwoners. "Echter meer en meer komen de pijnpunten, vooral wat mobiliteit betreft, naar boven. Voornamelijk de zwakke weggebruikers blijven in de kou staan. Fietsers ervaren de omgeving als onveilig. Vooral door de ongelukkige ligging en onvoldoende markering van het fietspad. Regelmatig kruisen bezoekers van de horecazaken het fietspad, zonder de fietsers op te merken. Resultaat is dat veel fietsers gewoon de rijweg nemen als alternatief. En die is daar niet op voorzien", zegt het actiecomité.

Volgens het actiecomité had het gemeentebestuur meer interesse in een overdekte markthal dan in mobiliteit. "De meerderheid koos er voor om de verkeersader van het dorp langs de schoolpoort te laten passeren. Dat net nu het gemeentebestuur komt aandraven met een samenwerking met het Octopusplan om specifiek de verkeersveiligheid aan de scholen grondig aan te pakken doet dan ook vele wenkbrauwen fronsen."

Ook het dossier van het verkavelingsproject ’s Hondshuffel komt opnieuw ter sprake in deze context. "Het project – dat momenteel in beroep zit bij de provincie – zal een grote impact hebben op de mobiliteit ter hoogte van de Wettersesteenweg. Toch dreef het gemeentebestuur zijn zin door en het probleem werd steeds geminimaliseerd, ondanks veelvuldige tegenstand van alle oppositiepartijen. Dat Nieuwe Houtem nu, amper 3 maanden na het doorduwen van het dossier, in volle verkiezingstijd publiciteit maakt over hoe belangrijk ze lokale mobiliteit vinden, stoot ook het buurtcomité Leefbaar 's Hondshuffel-Hofkouter-Mgr. Meulemanstraat tegen de borst. Wat betekent hun politieke geloofwaardigheid nog als ze zo koud en warm tegelijk blazen”, klinkt het. 

Schepen van Mobiliteit Tim De Knyf laat weten dat de mobiliteitstafels net bedoeld zijn om met geïnteresseerde burgers te denken en oplossingen aan te reiken met betrekking tot de mobiliteitsproblemen in elke deelgemeente van Sint-Lievens-Houtem. "De eigenlijke mobiliteitstafels zullen na de startvergadering per deelgemeente of wijk georganiseerd worden. Er zal hierbij input worden gevraagd van de buurt. Deze input moet resulteren in voorstellen voor mogelijke maatregelen voor de mobiliteitsproblemen. Een tweede luik van onze startvergadering is de toelichting van Octopus 2.0 ! We hebben als gemeente op dit project ingetekend dat samen met de scholen, ouders en leerlingen werk wil maken van veilige schoolomgevingen en schoolroutekaarten," aldus De Knyf.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.