82-jarige overmeestert vluchtende inbreker

KRANIGE VLIERZELENAAR HOUDT MAN IN BEDWANG TOT POLITIE AANKOMT

Leontien kijkt bewonderd toe wanneer Constant toont hoe hij de inbreker onder controle hield.
Foto Frank Eeckhout Leontien kijkt bewonderd toe wanneer Constant toont hoe hij de inbreker onder controle hield.
De 82-jarige Constant Van Boxtael uit Vlierzele heeft gisteren in de vooravond een inbreker overmeesterd. "Hij was met een kompaan op de vlucht voor de politie en ze verschansten zich in ons washok. Daar heb ik één van hen overmeesterd. Gelukkig trok een toegesnelde agent mij tijdig weg, want ik had hem wat aangedaan", vertelt de kranige man.

Een 33-jarige bewoner van Vlierzeledorp in de Houtemse deelgemeente Vlierzele merkte gisteren omstreeks 18.15 uur twee verdachte personen op in de straat. "Ze voelden zich betrapt en liepen het blokje om. Omdat ik het niet vertrouwde bleef ik binnen op de uitkijk staan. Na een poosje waren ze terug en stapten ze de oprit van mijn buren op. Ik wist dat die op vakantie waren en heb meteen de politie verwittigd. Patrouilles van politie Zottegem-Herzele-Sint-Lievens-Houtem en politie Lede-Erpe-Mere waren snel ter plaatse en betrapten de inbrekers op heterdaad. Die sloegen echter op de vlucht waarna ze zich verscholen in een achterliggend bosje", getuigt de man.

Klopjacht

De agenten hielden een klopjacht en losten zelfs een waarschuwingsschot om de boeven uit het bosje te jagen. "Plots liepen ze door mijn tuin. Mijn dochter was buiten aan het spelen en kwam in paniek binnen gelopen. Zij dacht dat het de boeven waren die hadden geschoten", vertelt een andere gebuur.


Opgejaagd door de agenten klommen de inbrekers over tuinafsluitingen om zich een tiental woningen verder te verschansen in een washok. Maar dat was buiten de kranige bewoners gerekend.


"Ik zag twee zwarte mannen door onze tuin lopen en riep op mijn man. Die stond net klaar om zich te wassen", vertelt Leontien De Wannemaeker (82).


Haar man Constant vertelt meteen vurig verder. "Ik ben meteen in mijn kleren gesprongen en naar buiten gelopen. In ons washok zaten twee jonge mannen. Toen één van hen wilde opstaan om weg te lopen, ben ik op hem gesprongen. Ik had mijn handen nog rond zijn keel toen een politieagent mij wegtrok. Gelukkig voor die inbreker, want bij mij was hij er zo goed niet vanaf gekomen. Ik hoop dat ze hun straf niet ontlopen", zegt Constant.

Dikke pluim

Beide inbrekers werden door de agenten in de boeien geslaan en overgebracht naar het politiecommissariaat in Zottegem. Ze verplaatsen zich in een grijze Ford met Duitse nummerplaten. Die werd door de politie in beslag genomen voor sporenonderzoek. Leontien en Constant kregen na afloop nog bezoek van twee agenten.


"Je hebt dat heel goed gedaan. Samen met de hulp van enkele buren hebben jullie er voor gezorgd dat we de inbrekers hebben opgepakt. Gezien jullie gezegende leeftijd verdienen jullie beiden een dikke pluim", gaven de agenten het bejaarde koppel een welverdiend schouderklopje.