"Meteen vraag gekregen om zaaltje te huren"

DE KRING KREEG INGRIJPENDE MAKE-OVER

Zowel binnen als buiten kreeg De Kring een opknapbeurt.
Frank Eeckhout Zowel binnen als buiten kreeg De Kring een opknapbeurt.
Na een totale make-over is parochiezaal De Kring aan de kerk in Vlierzele opnieuw klaar om de ontmoetingsplaats van weleer te worden. "Nadat ik de eerste foto's van de vernieuwde parochiezaal op Facebook plaatste, kreeg ik al meteen berichtjes van inwoners met de vraag om het zaaltje te huren", zegt schepen Tim De Knyf.

De Boekerij, zoals De Kring vroeger werd genoemd, is sinds mensenheugenis dé ontmoetingsplaats voor inwoners van Vlierzele. De voorbije jaren voldeed het gebouw echter niet langer aan de hedendaagse noden. Het dak lekte, de ramen waren rot en elektriciteit en verwarming waren niet meer conform de voorschriften. "De Boekerij was oorspronkelijk de eerste pastorie van Vlierzele. Toen in 1872 de huidige grote pastorie werd opgericht, werd De Boekerij een bijgebouw dat vanaf de vorige eeuw achtereenvolgens werd gebruikt als zondagsschool, bibliotheek en ten slotte als ontmoetingscentrum", vertelt schepen van Openbare Werken Tim De Knyf (NH).

De zolderruimte werd opgefrist en kan eventueel dienst doen als vergaderzaaltje.
Frank Eeckhout De zolderruimte werd opgefrist en kan eventueel dienst doen als vergaderzaaltje.

Ontmoetingscentrum

Maar het gebouw voldeed al een tijdje niet meer aan de voorschriften om dienst te doen als ontmoetingscentrum. Daarom diende de gemeente samen met de vzw parochiale Werken een subsidiedossier in bij de Vlaamse Overheid. De werken werden geraamd op ruim 320.000 euro, waarvan 221.000 euro werd gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid. "Het zaaltje kreeg terug een authentieke buitendeur en zoldervenster. De gevel werd helemaal opgekuist en de contouren rond de ramen werden ook deels hersteld met oude Balegemse steen, net zoals vroeger. Verder werd ook het lekkende dak vernieuwd en hangen er nieuwe dakgoten en regenpijpen. Ook het interieur werd grondig onder handen genomen. Er ligt een nieuwe vloer, het plafond, de verlichting en de verwarming werden vernieuwd. Tenslotte werd ook de zolderruimte opgeknapt waardoor we daar extra ruimte voor een vergadering of een andere bijeenkomst gecreëerd hebben", gaat de schepen verder.

Unaniem positief

Trots op de geleverde werken, postte De Knyf tijdens het voorbije weekend enkele foto's van de vernieuwde parochiezaal op Facebook.


"Het duurde amper enkele tellen voor mijn gsm trilde. De reacties waren unaniem positief. Sommigen polsten zelfs al naar de verhuurvoorwaarden. De Boekerij was vroeger de ontmoetingsplaats bij uitstek voor de inwoners van Vlierzele. Nu het gebouw is opgeknapt, staat niets nog in de weg om dat weer te worden", besluit De Knyf.


Enkele verenigingen hebben ondertussen al gebruik gemaakt van de vernieuwde De Kring maar de officiële opening door de Parochiale Werken vindt op 7 juli aan de vooravond van de zomerkermis plaats.