"Liever de korte pijn dan nog vijf maanden miserie"

NIEUWE FASE IN HERAANLEG VAN MARKTPLEIN VAN START

Ter hoogte van 't Stamcafé wordt de weg afgesloten waardoor doorgaand verkeer richting Wetteren niet meer mogelijk is.
Frank Eeckhout Ter hoogte van 't Stamcafé wordt de weg afgesloten waardoor doorgaand verkeer richting Wetteren niet meer mogelijk is.
"Liever de korte pijn dan nog vijf maanden miserie", klinkt het bij de meeste Houtemse handelaars aan de vooravond van een nieuwe fase in de heraanleg van het Marktplein. "Het is zwaar maar we bijten door. En we blijven bereikbaar. Tegen het bouwverlof zijn alle wegen in het centrum weer open voor het verkeer en is de grootste hinder voorbij", weet Gunther Dierick van schoenen Maggy.

In de Edgard Tinelstraat hebben ze hun deel van de koek al gehad en op het Marktplein ondervinden de handelaars nog steeds wat het is om midden in een bouwwerf te zitten. Maar qua bereikbaarheid heeft echter niemand te klagen. De handelaars aan de noordzijde van het Marktplein hebben allemaal een ingang via de Hofkouter. En aan de noordzijde wordt foutparkeren voorlopig nog oogluikend toegestaan. Bovendien is er nog tot zondag doorgaand verkeer mogelijk in heel het centrum. Daar komt echter vanaf maandag verandering in want dan de bovenkant van het Marktplein afgesloten waardoor het verkeer dat van en naar Wetteren moet, een zestal weken wordt omgeleid. Hierdoor worden de handelszaken in het centrum moeilijker bereikbaar.


"Met een nieuwe gratis parking voor kortparkeerders, op de hoek van Hoeksken met Paardenmarkt, zorgen we ervoor dat de handelaars op de Paardenmarkt en aan de bovenkant van het Marktplein op wandelafstand bereikbaar blijven. Die parking kan vrijdagavond al in gebruik genomen worden. Opnieuw komen er borden die de klanten naar de verschillende handelszaken moeten leiden en op de facebookpagina van Houtem Onderneemt en van het gemeentebestuur wordt haast dagelijks een update gegeven", verzekert schepen van Openbare Werken Tim De Knyf.

Gunther Dierick is tevreden dat er een extra gratis parking komt op de hoek Paardenmarkt/Hoeksken.
Frank Eeckhout Gunther Dierick is tevreden dat er een extra gratis parking komt op de hoek Paardenmarkt/Hoeksken.

Planning aangepast

Door de snelle opeenvolging van de werken, gaat de verkeershinder in het centrum vier tot vijf maanden eerder dan gepland achter de rug zijn. "We hebben onze planning aangepast aan de verzuchtingen van de handelaars. Dat brengt tijdelijk meer hinder met zich mee maar de werken aan de wegeninfrastructuur zullen daardoor voor het bouwverlof klaar zijn. Daarna kan het nog wel eens gebeuren dat een straat wordt afgesloten maar nooit langer dan een paar dagen", zegt zegt werfleider Yves De Backer van de firma Aclagro.


Gunther Dierick, die samen met zijn vrouw een schoenenwinkel heeft op de Paardenmarkt, is voorstander van deze snelle aanpak. "Vooral ook omdat het gemeentebestuur extra parking creëert zodat onze klanten nog geen 100 meter moeten stappen. Want de bereikbaarheid tijdens wegenwerken is vaak een heikel punt. Zowel de aannemer als het gemeentebestuur hebben dat van meet af aan goed aangepakt", looft Dierick de inspanningen.

Steeds meer volk

Ook in 't Stamcafé aan de bovenkant van het Marktplein maken ze zich nog geen zorgen nu er voor de deur een grote put komt. "Het lijkt wel of we steeds meer volk over de vloer krijgen, ondanks dat er amper nog parkeerplaatsen zijn aan het café, blijft uitbater Jelle De Pauw optimistisch.