"Het voelt aan als terug thuiskomen"

EERSTE WEKELIJKSE MARKT OP VERNIEUWDE MARKTPLEIN

De eerste markt onder en rond de markthal lokte meteen al een pak volk.
Frank Eeckhout De eerste markt onder en rond de markthal lokte meteen al een pak volk.
Niets dan tevreden gezichten zaterdag op de wekelijkse markt in Sint-Lievens-Houtem. Na een jaar keerden de marktkramers en de bezoekers terug naar het nieuwe Marktplein. "Dat een groot deel van de kramen nu overdekt staan, kan het marktgebeuren een nieuwe impuls geven. Het voelt aan alsof we terug thuiskomen", zeggen marktkramers Stefan Goessens en Marc Vettenburg.

Met een lengte van 82 meter, een breedte van 30 meter aan de langste zijde en een hoogte van 6 meter heeft Sint-Lievens-Houtem misschien wel de grootste markthal van Europa. Het kostenplaatje is navenant: 1.325.000 euro.


Op gewone dagen kan er onder de markthal worden geparkeerd. Behalve op zaterdagnamiddag want dan vindt er de wekelijkse markt plaats. Al had de politie zaterdagmiddag wel nog de handen vol om alle geparkeerde auto's tijdig weg te krijgen. "De sirene wat laten loeien en en een rondgang bij de lokale handelaars losten het probleem op. Er moest uitendelijk niemand getakeld worden", laat een agent weten.

Marktkramer Marc Vettenburg op zijn plaats onder de markthal.
Frank Eeckhout Marktkramer Marc Vettenburg op zijn plaats onder de markthal.

Lovende commentaren

Voor de marktkramers en de bezoekers was het zaterdag nog even wennen aan de nieuwe opstelling maar de commentaren waren allemaal lovend. Bloemen- en plantenverkoper Stefan Goessens uit Sint-Lievens-Houtem is vooral blij dat de markt terugkeert naar het Marktplein. "Het voorbije jaar zagen we onze omzet met bijna 50 procent dalen. Nu kunnen de klanten opnieuw achter ons kraam stoppen om snel inkopen te doen. Omdat we overdekt staan, kan ook de regen geen spelbreker meer spelen", weet Goessens. Ook groenten- en fruitverkoper Marc Vettenburg uit Aaigem kijkt de toekomst van de Houtemse markt hoopvol tegemoet.


"Ook tijdens onze noodgedwongen verhuis heb ik goed gewerkt. Maar ik verwacht dat het hier wel beter wordt. Ik kijk dan ook uit naar de komende weken", zegt Vettenburg. Onder de markthal zien we Monnique Van Daele van kraam naar kraam slenteren. "Een bezoekje brengen aan de markt is voor mij een vaste uitstap op zaterdag. Ook het voorbije jaar was ik bijna altijd van de partij. Het voordeel is dat we nu niet meer nat worden als het regent", lacht de vrouw.

Een trotse schepen van Markten Sabrina Coppens.
Frank Eeckhout Een trotse schepen van Markten Sabrina Coppens.

Interesse in vaste stek

Schepen van Markten Sabrina Coppens (NH) is de marktkramers dankbaar voor hun geduld. "Tijdens de verhuis heeft er niemand afgehaakt. En nu met de verhuis naar ons vernieuwd marktplein tonen verschillende nieuwe marktkramers interesse om een vaste stek te krijgen", aldus de schepen.


"Vandaag tekenen een dertigtal marktkramers present waarvan ruim de helft overdekt staat. Ik ben ervan overtuigd dat onze wekelijkse markt haar glorie van weleer snel terug zal hebben", besluit Coppens.