Vrachtwagen met 605 biggen gekanteld, meer dan honderd dieren overleden

In de Molenstraat in Watervliet is maandagochtend een vrachtwagen vol biggen gekanteld nadat de chauffeur een lantaarnpaal ramde. De chauffeur is buiten levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht. Naar schatting 100 tot 150 biggen overleefden het ongeval niet. Een passant hielp de gewonde chauffeur uit zijn cabine.

De vrachtwagen reed met een lading van 605 biggen in de Molenstraat in de richting van Nederland. De varkens waren net opgeladen aan de Blekkersdijk en waren in vier lagen gestapeld. Net voor de grens, in een flauwe bocht naar links ter hoogte van Veldzigt liep het mis. De chauffeur begon volgens getuigen te slingeren en raakte eerst een lantaarnpaal aan de rechterkant van de weg. Daarna kantelde de vrachtwagen op zijn zij.

De vrachtwagen kantelde op zijn zij.
Wouter Spillebeen De vrachtwagen kantelde op zijn zij.
Rechts naast de gekantelde vrachtwagen liggen heel wat dode biggen.
Wouter Spillebeen Rechts naast de gekantelde vrachtwagen liggen heel wat dode biggen.

Dieren overladen

Omdat het ongeval zo dicht bij de Belgisch-Nederlandse grens gebeurde, kwamen zowel hulpverleningszone Meetjesland als de Nederlandse hulpdiensten ter plaatse. De chauffeur kon niet zelf uit de cabine komen, maar zat ook niet gekneld. Nog voor de hulpdiensten er waren, schopte een passant de voorruit van de vrachtwagen kapot om de chauffeur er zo uit te helpen. Hij is buiten levensgevaar naar het ziekenhuis overgebracht. Intussen braken een viertal biggen uit, waardoor brandweermannen hen achterna moesten lopen. De biggen werden snel gevangen. 

De gekantelde vrachtwagen moet nog rechtgetrokken worden.
Wouter Spillebeen De gekantelde vrachtwagen moet nog rechtgetrokken worden.

Heel wat biggen komen er slechter van af. Een aantal dieren overleefden de klap niet of waren te zwaargewond en moesten ter plaatse afgemaakt worden. Enkele biggen zullen waarschijnlijk de komende dagen niet overleven, volgens de brandweer, die schat dat honderd tot honderdvijftig biggen het leven lieten of zullen laten. Omdat er hoogspanningskabels op de vrachtwagen waren gevallen, controleerde de brandweer eerst of er elektrocutiegevaar was voor ze aan de slag gingen om de andere biggen te bevrijden. Er bleek geen gevaar te zijn en de brandweermannen haalden de biggen uit de vrachtwagen. Twee dierenartsen oordeelden ter plaatse welke dieren een kans hadden om het te halen. De overlevende varkens worden op een andere vrachtwagen overgezet en zullen door het bedrijf verder medisch opgevolgd worden. “Gelukkig was een collega van de chauffeur in de buurt, waardoor we snel dieren konden overladen”, aldus brandweerkapitein Patrick Goossens.

Straat en elektriciteit afgesloten

De Molenstraat is intussen afgesloten voor alle verkeer. Na de redding van de biggen moet de vrachtwagen nog rechtgetrokken en weggetakeld worden. Het verkeer dat richting Nederland wil, wordt omgeleid via de Oudemansdijk. Een ploeg van netbeheerder Fluvius is ter plaatse om de omgereden elektriciteitspaal te herstellen. De elektriciteit op de bovenleiding werd tijdelijk afgesloten.

Fluvius is ter plaatse om de omgereden lantaarnpaal te herstellen.
Wouter Spillebeen Fluvius is ter plaatse om de omgereden lantaarnpaal te herstellen.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lars Guidé

  Veel te veel ongevallen in die bocht

 • Kellt Aerts

  Welke dieren het zullen halen?? Gewoon schandalig is dit.. Ze zetten hun rit verder richting slachthuis.

 • Norbert Corten

  En als ze dan al dan niet overleefden ze waren waarschijnlijk toch op weg naar het slachthuis.

 • Tom Vandenbergh

  "Een aantal biggen kwamen er slechter vanaf"... hun toekomst ziet er sowieso niet beter uit!

 • Dirk Landuyt

  Dat zijn er twee, vanmorgen aan de nederlandse kant van de grens ri. Belgie ook al ene omver.