Twee rokers op fuif: 600 euro boete

FINANCIËLE DOMPER VOOR ORGANISATIE DRIE MAANDEN NA BOEREFUIVEUH

De organisatoren van de Boerefuiveuh en Nightlife kregen deze week een boete (inzet) van 600 euro in de bus.
Joeri Seymortier De organisatoren van de Boerefuiveuh en Nightlife kregen deze week een boete (inzet) van 600 euro in de bus.
Twee jonge feestvierders die afgelopen zomer binnen een sigaret rookten op de Boerefuiveuh in Waterland-Oudeman, zadelen de organisatoren van de fuif nu op met een boete van 600 euro. Deze week kregen ze de boete in de bus. De rokers zelf moesten eerder al elk 60 euro betalen. "We hebben dat weekend 1.500 fuivers gehad? Hoe kan je die nu allemaal voortdurend in de gaten houden?", klinkt het.

Met de Boerefuiveuh en Nightlife lokte VHS-Events in het weekend van 15 juli nog 1.500 fuivers naar de loods Torenhof op de Drijdijk in Waterland-Oudeman, bij Sint-Laureins. Maar de jonge organisatoren kregen deze week nog een onaangenaam nakomertje in de brievenbus: een boete van 600 euro. "We hadden de eerste avond van onze tweedaagse controle gekregen van de politie en van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid", zegt organisator Cedric Van Steenberghe van VHS-Events. "Die kwamen controleren op rokers in de loods. Blijkbaar werden die avond twee jongeren betrapt die binnen een sigaret aan het roken waren. Er hingen in de loods twee bordjes dat er niet mocht gerookt worden, maar blijkbaar is dat veel te weinig. Daarom krijgen wij als organisator nu ook een boete van 600 euro. Wij gaan dat betalen, want daartegen in beroep gaan kost vooral veel geld en heeft wellicht geen zin. Maar hoe kan je als organisator nu in de gaten houden of er niemand van de 1.500 jongeren aan het roken is? Op zo'n fuif moeten door de organisatoren en vrijwilligers 1.001 dingen geregeld worden. Wij zien niet elke seconde wat jongeren aan het doen zijn, of als zij ergens in de binnenkant van hun handpalm een sigaret hebben zitten."

Joeri Seymortier

Te weinig bordjes

Tijdens de fuif op de eerste avond gaf de politie de organisatoren meteen een pak stickers om het rookverbod duidelijker te signaleren. "We hebben die meteen overal opgehangen en voor de tweede avond zelfs een groot spandoek gemaakt met het rookverbod op", zegt Cedric. "De twee bordjes die wij opgehangen hadden, waren blijkbaar niet genoeg voor de grote oppervlakte van de loods. Voor onze fuiven van volgend jaar hebben we ons lesje ondertussen wel geleerd. Als jongeren een fuif organiseren, dan steken die daar maandenlang al hun vrije tijd in, in de hoop van iets leuks te organiseren en uit de kosten te komen. Voor ons is 600 euro dan ook veel geld."


Cedric Van Steenberghe wil andere organisatoren waarschuwen: "Als je denkt dat jongeren wel weten dat ze binnen niet mogen roken, ben je mis. Blijkbaar moeten wij hen dat heel duidelijk laten zien. Wellicht zullen nog organisatoren of jeugdverenigingen dit tegenkomen. Zoek dus best op voorhand goed op welke signalisatie tegen roken je moet aanbrengen. Dat spaart je een onaangename verrassing achteraf. Hopelijk beseffen de jonge fuivers nu ook dat ze door binnen te roken, de organisatoren achteraf zwaar in de problemen brengen", aldus Van Steenberghe.