Koningin beloont Kruiskenshoeve

ROBERT ACCOE KRIJGT 12.500 EURO VOOR PROJECT MET PROBLEEMJONGEREN

Vlnr. Jan De Keyzer van de Kruiskenshoeve, Gregory, koningin Mathilde, Joanito en Robert Accoe, oprichter van de hoeve, in het Koninklijk Paleis.
Foto Belga Vlnr. Jan De Keyzer van de Kruiskenshoeve, Gregory, koningin Mathilde, Joanito en Robert Accoe, oprichter van de hoeve, in het Koninklijk Paleis.
De Kruiskenshoeve in Sint-Laureins heeft de Koningin Mathildeprijs 2015 gewonnen. Bezieler Robert Accoe (70) en zijn team, die op een boerderij probleemjongeren opvangen, werden gisteren ontvangen op het Paleis in Brussel en kregen van de koningin een oorkonde en 12.500 euro. "Beklijvend en emotioneel", omschrijft Accoe de ontmoeting met Mathilde.

De Koningin Mathildeprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een organisatie die zich bezighoudt met kwetsbare jongeren in de samenleving. Twaalf jaar geleden richtte Robert Accoe de Kruiskenshoeve op en maakte er een stek van waar probleemjongeren even konden vluchten en tot rust komen. Er wordt gewerkt met twintig vrijwilligers en maar liefst veertig instellingen van de bijzondere jeugdzorg doen regelmatig een beroep op de Kruiskenshoeve.

Rustperiode

"Onze ontvangst op het Koninklijk Paleis en de ontmoeting met koningin Mathilde was beklijvend en emotioneel", zegt Robert Accoe, die zijn hele leven bij de Gentse politie heeft gewerkt. "Twaalf jaar geleden ben ik met de Kruiskenshoeve gestart. Als agent zag ik dat veel probleemjongeren door de mazen van het net vielen en eigenlijk nergens terecht konden. Op de hoeve willen wij hen een soort 'actieve rustperiode' geven. Vaak gaat het om jongeren die thuis aan de deur gezet zijn, van school gesmeten werden en de ene sanctie na de andere krijgen. De jongeren werken hier wat op de boerderij en komen in de buitenlucht echt tot rust. Ze kunnen de batterijen opladen en weer op het juiste spoor komen. Door op de boerderij te werken, leren ze verantwoordelijkheid nemen en merken ze zelf dat ze iets kunnen. Dat geeft hen kracht. Elk jaar passeren hier toch 250 jongeren. Soms voor een paar dagen, soms voor langer."


Gisteren mocht Robert Accoe samen met zijn rechterhand Jan De Keyzer naar het Koninklijk Paleis om daar de koningin te ontmoeten. "Ik ben helemaal geen royalist, maar Mathilde heeft een zeer grote indruk op mij gemaakt", zegt Robert. "Ze was bijzonder geïnteresseerd, spontaan en eenvoudig. Ze nam echt de tijd om met mij en enkele van de jongeren te praten. Eerlijk: dit was een onvergetelijke ervaring."

Moed

Gregory en Joanito zijn twee jongeren die regelmatig naar de Kruiskenshoeve komen. Zij mochten gisteren ook mee naar het paleis. "De Kruiskenshoeve is voor ons een plaats waar we eens tot rust kunnen komen", zegt het tweetal. "Wanneer we in een moeilijke periode zitten, hebben we zelf al gevraagd om naar Sint-Laureins te mogen gaan. We zijn daar eens weg van alle problemen en kunnen daar weer rust vinden in ons hoofd. De koningin was echt bijzonder geïnteresseerd. Ze gaf ons moed en zij dat we onszelf verder moesten bewijzen."


In totaal zaten er zestien projecten in de eindselectie: negen Franstalige en zeven Nederlandstalige. Ze werden geselecteerd uit 207 ingediende projecten. De 12.500 euro zal in De Kruiskenshoeve gebruikt worden om de moestuin voor de jongeren verder uit te bouwen en nog meer met seizoensgebonden producten te werken.