Hotels vooral gevuld met Belgen

NEDERLANDERS EN DUITSERS OP 2 EN 3 OPVALLEND VEEL POOLSE ARBEIDERS

Na de Belgen blijven Nederlanders en Duitsers in 2014 de meest geziene toeristen in het Meetjesland, de Leiestreek en de Vlaamse Ardennen. Opvallend: in het Meetjesland hebben meer dan 15.000 Polen en Tsjechen overnacht in de hotels, meer dan 98 procent deed dat voor beroepsdoeleinden. Helemaal anders is het in de Vlaamse Ardennen, daar was slechts een vijfde van alle toeristen buitenlands.

Het Meetjesland klopte vorig jaar af op 161.294 overnachtingen. Iets meer dan de helft waren Belgen: 86.290 overnachtingen. Daartegenover staan 75.004 overnachtingen van buitenlanders. De Nederlanders staan in het Meetjesland met stip op de eerste plaats, met 23.305 overnachtingen. De Duitsers volgen op twee met 14.133 overnachtingen. Het brons is zeer opvallend: daar staan de Polen met 10.015 overnachtingen. "Dat heeft niets met toerisme te maken, maar wel met de overnachtingen voor beroepsdoeleinden", schetst Els De Groote van Toerisme Oost-Vlaanderen. "Van de dik 10.000 overnachtingen van de Polen in het Meetjesland, waren er maar 175 voor ontspanning of toerisme. Alle andere overnachtingen staan opgetekend als beroepsmatig. Wellicht gaat het om de Poolse arbeiders die in het Meetjesland op hotel verblijven. Ook gemeenten als Zelzate vallen onder de Meetjeslandse cijfers, en dat heeft dus ook de invloed van de Gentse Haven mee."


Op vier in het Meetjesland staan de Fransen met 6.129 overnachtingen. Op vijf het Verenigd Koninkrijk met 5.353 overnachtingen. Ook zes is opvallend: Tsjechië met 2.458, maar ook daar duwen vooral de overnachtingen van de arbeiders de cijfers omhoog.


De Leiestreek heeft net als het Meetjesland net iets meer Belgen dan buitenlanders in hun hotels. Vorig jaar waren dat 240.759 overnachtingen van Belgen en 219.317 overnachtingen van buitenlanders. Bij de buitenlanders staan weer de Nederlanders en Duisters op 1 en 2, maar dan wel omgekeerd dan in het Meetjesland: Duitsland bovenaan met 59.201 overnachtingen en Nederland op twee met 56.474 overnachtingen. Op drie staat het Verenigd Koninkrijk met 24.691, vier voor Frankrijk (23.716), vijf voor Italië (8.391) en zes ook de Poolse arbeiders met 7.310 overnachtingen.


Dat onze hotels voor meer dan de helft gevuld worden met Belgen, bevestigt ook Kathleen Barbier van B&B Lomolen in Lotenhulle. "Heel wat Belgen kiezen onze regio voor een paar dagen uit en gaan hier vooral heel graag fietsen", zegt de uitbaatster. "Het zijn vooral de Vlamingen en de Nederlanders die hier komen fietsen. Buitenlanders kiezen ons adres dan vooral omdat we centraal gelegen zijn tussen Gent, Brussel en de kust. Maar ook het beroepstoerisme stijgt. Polen heb ik minder. Die kiezen eerder voor budgethotels."


De Vlaamse Ardennen leggen opvallend andere cijfers voor dan het Meetjesland en de Leiestreek. In die twee regio's zijn er ongeveer evenveel Belgen als buitenlanders in de hotels, maar de Vlaamse Ardennen leeft opvallend vooral van de Belgische toeristen. Vorig jaar waren er 172.255 overnachtingen van Belgen tegenover slechts 44.190 overnachtingen van buitenlanders. Met slechts twintig procent buitenlanders scoren de Vlaamse Ardennen op dat vlak een pak lager dan andere regio's in Vlaanderen.

JSA

Recreatie

"Dat is historisch zo gegroeid", zegt Els De Groote van Toerisme Oost-Vlaanderen. "De Vlaamse Ardennen zijn echt vooral op de recreatie gericht, terwijl het Meetjesland en de Leiestreek heel veel hotelovernachtingen hebben voor beroepsdoeleinden of congressen. Ook een regio zoals het Waasland scoort veel hoger met beroepsovernachtingen, omwille van de aanwezigheid van de Waaslandhaven. De Vlaamse Ardennen hebben zo geen trekker voor de professionele overnachtingen."


In de Vlaamse Ardennen staan bij de buitenlanders ook de Nederlanders bovenaan met 14.774 overnachtingen. Gevolgd door Duitsland (6.462), Verenigd Koninkrijk (6.096), Frankrijk (4.689), Italië (1.684) en Verenigde Staten (1.168).