Enkel nog zondagsmis in centrumkerk

PIEPKLEIN PLATTELANDSDORP MAAKT PLAN VOOR HAAR ZES KERKEN

De kerk in het centrum van Sint-Laureins wordt de enige waar er nog een wekelijkse zondagsmis plaatsvindt.
Foto Joeri Seymortier De kerk in het centrum van Sint-Laureins wordt de enige waar er nog een wekelijkse zondagsmis plaatsvindt.
De wekelijkse weekendmissen van Sint-Laureins zullen vanaf volgend jaar enkel nog in de kerk van het centrum worden gehouden. De gemeente en de kerkfabrieken hebben een kerkenplan opgesteld om de toekomst van de kerken te bepalen. Want ook al is Sint-Laureins een piepklein plattelandsdorp, toch staan er zes kerken op haar grondgebied. Kerken sluiten is vandaag niet de bedoeling.

De zondagsliturgie in Sint-Laureins wordt vandaag nog afwisselend gedaan: de ene week in de kerk Sint-Laurentius van Sint-Laureins en de andere week in de Sint-Niklaaskerk in het dorpje Waterland-Oudeman. In het nieuwe kerkenplan wordt enkel nog de kerk in het centrum van Sint-Laureins overgehouden om de weekendmissen te houden.


"In het nieuwe kerkenplan staat nergens opgenomen dat we kerken willen sluiten", zegt schepen Hugo Coene (Samen Anders).

Speciale situatie

"We zitten in Sint-Laureins dan ook met een situatie die een beetje verschillend is dan in andere gemeenten. We hebben wel zes kerkfabrieken op ons grondgebied, maar eigenlijk kosten die de gemeente amper geld. Enkel de kerkfabriek van Waterland-Oudeman moet elk jaar een bijdrage hebben van de gemeente, om de werkingskosten te kunnen dragen. Alle andere kerkfabrieken zijn zelfbedruipend en kosten de gemeente geen eurocent. Voor eventuele investeringen of kosten van grote verbouwingswerken, moet de gemeente wel ophoesten. Maar de kerken verkeren allemaal in vrij goede staat. In Watervliet is een grondige restauratie bezig aan de kerk, maar daar moeten wij als gemeente ook maar tien procent van betalen. Op termijn van een vijftal jaar gaat het daar om een kost van zowat 100.000 euro."

Op papier

Het nieuwe kerkenplan staat voorlopig op papier, na bespreking met de gemeente, de kerkfabrieken en het bisdom. Alle partijen konden zich vinden in het voorstel van de zes kerken. De Sint-Laurentiuskerk in het centrum van Sint-Laureins wordt de enige kerk waar nog de wekelijkse zondagsliturgie zal worden gehouden. Ook occasionele erediensten zoals begrafenissen en huwelijken zullen daar natuurlijk blijven plaatsvinden. De Sint-Niklaaskerk van Waterland-Oudeman wordt ontslaan van de zondagsliturgie en zal enkel nog gebruikt worden voor de occasionele erediensten. De kerk Heilige Margaretha van Sint-Margriete wordt behouden voor de occasionele erediensten, en daar wordt nog gezocht naar nevenbestemmingen die daar mogelijk zijn. Ook een herbestemming van de kerk is op langere termijn mogelijk, maar daar wordt vandaag nog geen uitspraak over gedaan. "Het kerkteam doet daar zeer goed werk en is belangrijk voor het sociale netwerk in het dorp", klinkt het.


In de kerk OLV Hemelvaart in Watervliet blijven occasionele erediensten zoals begrafenissen en huwelijken mogelijk. Daar is ook al een draagvlak om de kerk meer open te stellen voor culturele evenementen, zoals een tentoonstelling of een kleine expositie. "De kerk van Watervliet heeft cultuurhistorisch ook de meeste waarde. Ze wordt niet toevallig de kathedraal van het Noorden genoemd", zegt schepen Coene.

Turnlessen

De kerk Sint-Eligius van Bentille wordt onttrokken aan alle erediensten. Je kon eerder in onze krant al lezen dat de kerk nu vooral gebruikt wordt door de nabijgelegen school De Springplank, die daar nu de turnlessen geeft. Het kleine kerkje Sint-Jan-de-Doper in Sint-Jan-in-Eremo behoudt haar huidige functie als gebedsplek. Het pittoreske kerkje is te klein om daar veel andere zaken in te doen.