Duizend Meetjeslandse duiven vermist

150 DUIVENMELKERS WACHTEN OP VOGELS DIE WEG KWIJT RAAKTEN DOOR STORM

Martin Martens met zijn duif die het wel gehaald heeft en weer veilig thuis zit. Hij wacht nog op een duif die zaterdag ook meevloog, maar nog niet terug is.
Foto JSA Martin Martens met zijn duif die het wel gehaald heeft en weer veilig thuis zit. Hij wacht nog op een duif die zaterdag ook meevloog, maar nog niet terug is.
Zowat 150 duivenmelkers uit het Meetjesland wachten nog altijd op hun duiven die niet teruggekeerd zijn na een vlucht uit Châteauroux in Frankrijk. Door het noodweer zaterdag zijn heel wat vogels de weg kwijt geraakt. De hoop dat de -vaak dure - duiven nog thuis zullen geraken, wordt met het uur kleiner. "Dit is een zware kaakslag voor de volledige duivensport", zeggen kenners.

Noodweer boven Frankrijk heeft zaterdag heel wat problemen veroorzaakt bij de populaire duivenvlucht uit Chateauroux. Van de 27.000 vogels die gelost werden, is nog maar een derde gevallen. Meer dan duizend duiven uit het Meetjesland zijn nog niet thuis. De duivenvlucht duurt normaal maar zeven uur. "Een derde van alle duiven zijn terug en we zullen blij mogen zijn als uiteindelijk de helft van alle duiven terecht komt", zegt voorzitter Martin Martens van de duivenclub Fondclub Eeklo, die zelf in Waarschoot woont. "In totaal zijn er wellicht 150 duivenliefhebbers uit het Meetjesland in dit drama betrokken. Er is zo goed als niemand die intussen al zijn duiven terug heeft. Ik heb zelf voorzichtig gespeeld en zaterdag maar met twee duiven gespeeld. Daarvan is er een zaterdag al thuis gekomen, de andere is nog niet terug. Natuurlijk gaat het om goede duiven, anders vlieg je er geen wedstrijden mee. Gaan we die ooit terug zien? Niemand die het weet. Het voordeel is dat momenteel de oogst afgedaan wordt in Frankrijk. Daardoor kunnen de duiven gemakkelijker eten vinden op de velden, extra krachten opdoen en misschien toch nog thuis geraken."

Duizenden euro's

Een collega-duivenmelker uit Evergem heeft nog minder geluk. Hij speelde zaterdag met meer dan twintig duiven en daarvan waren er gisteren nog maar vier weer thuis. "Ik mag er niet aan denken dat de zestien andere duiven niet meer thuis zouden komen. Dit gaat om duizenden euro's verlies", zegt de man, die zijn naam liever niet in de krant heeft. "Het is een rare zomer en we hebben al veel wedstrijden gehad waarbij het weer niet echt stabiel was. Zaterdag mocht er echt niet gevlogen worden, maar de duiven zijn blijkbaar wel gelost. Of ik kwaad ben? Natuurlijk! Ik steek echt elke dag uren werk in mijn beesten. En nu ben ik mijn schoonste kwijt."

Kleine opklaring

Wat er zaterdag precies misgelopen is, is moeilijk te zeggen. "Het weer was slecht, maar bij een kleine opklaring is beslist om de duiven toch maar te lossen", valt Martin Martens weer in. "Kort nadien werd het weer opnieuw bijzonder slecht. De duiven waren beter niet gelost, maar dat is achteraf natuurlijk wel gemakkelijk gezegd. Er zit de laatste tijd heel veel druk op de mannen die die beslissingen moeten nemen. In ieder geval: het is niet te schatten welke catastrofe dit betekent voor de duivensport. Een echte kaakslag die we nog lang zullen voelen."