De Ronde van Freek: 95 procent van Sentenaren voelt zich veilig

Sint-Laureins is het veiligste dorp van Vlaanderen

Ronde van Freek: Freek Braeckman, samen met Ronny Smets van de BIN Comer in Sint-Laureins.
Joeri Seymortier Ronde van Freek: Freek Braeckman, samen met Ronny Smets van de BIN Comer in Sint-Laureins.
Sint-Laureins is het veiligste dorp van Vlaanderen. Uit een overheidsonderzoek blijkt dat 95 procent van de inwoners zich daar veilig voelt.

Journalist Freek Braeckman van VTM Nieuws was deze middag te gast op het dorpsplein van Sint-Laureins. “We bezoeken de gemeente met het grootste veiligheidsgevoel en de gemeente met het kleinste veiligheidsgevoel”, zegt de man die al twee weken op VTM het gezicht is van ‘De Ronde van Freek’. “In Turnhout voelt maar 41 procent van de mensen zich veilig. In Sint-Laureins is dat 95 procent. Nergens in Vlaanderen ligt dat cijfer hoger. Dus wij wilden wel eens weten hoe dat komt.”

Als hier in Sint-Laureins iets gebeurt, dan weet iedereen dat meteen.

Ronny Smets

Ronny Smets is coördinator van het Buurtinformatienetwerk Comer, en probeert de zaak te kaderen. “Het veiligheidsgevoel in Sint-Laureins is volgens mij vooral te verklaren door het feit dat wij nog echt een dorp zijn waar de mensen elkaar kennen”, zegt Ronny. “Als hier in Sint-Laureins iets gebeurt, dan weet iedereen dat meteen. En als iets niet gebeurt, dan weten de mensen het ook. Er wordt hier echt nog gepraat tussen de mensen en dat is iets wat in veel gemeenten en steden verdwenen is. We liggen hier ook aan de grens met het Nederlandse Zeeland, en dat lijkt mij ook een provincie met weinig criminaliteit. Daarenboven worden ook alle vluchtwegen van het dorp naar de N49 afgesloten. Dieven kiezen wellicht liever voor dorpen, waar ze snel op een grote vluchtweg geraken.”

Sint-Laureins werd deze zomer nog opgeschrikt door een plofkraak op het postkantoor en een inbraak in de plaatselijke brillenwinkel. Verrassend dat Sint-Laureins dan toch het veiligste dorp van Vlaanderen is? “Dat zijn inderdaad twee feiten waar veel over verteld is. Bij ons gebeurt dat één keer op een jaar, en in een stad gebeurt dat zowat elke dag”, zegt Ronny Smets nog.

Meer weten over de Ronde van Freek? https://www.derondevanfreek.be/
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.