80.000 euro armer op vakantie

DIEVEN STELEN MOBILHOME MET VOLLEDIGE INBOEDEL TIJDENS DOORTOCHT IN MILAAN

Stefaan, zijn vriendin Angelique en dochter Irma maken een selfie voor de Dom in Milaan. Toen ze na hun uitstapje terugkeerden naar hun mobilhome, bleek die gestolen te zijn.
Repro JEW Stefaan, zijn vriendin Angelique en dochter Irma maken een selfie voor de Dom in Milaan. Toen ze na hun uitstapje terugkeerden naar hun mobilhome, bleek die gestolen te zijn.
Een reis in Italië is voor het gezin van café-uitbater Stefaan Van Canneyt uit Waterland-Oudeman in mineur geëindigd. Ze waren nog maar pas in Milaan toen dieven hun mobilhome en al hun persoonlijke spullen stalen. "Zelfs de knuffelbeer van mijn 8-jarige dochter, die ze kreeg bij haar geboorte, is weg", vertelt hij thuis. Hij schat het totale verlies op 80.000 euro.

Al veertig jaar gaat Stefaan, de uitbater van café Huyze Vacas, elke zomer op vakantie in Italië. Dit jaar wou hij samen met zijn vriendin Angelique het eens anders aanpakken en dus kochten ze twee weken geleden een tweedehands mobilhome, een Fiat Granduca. "Na een rustige tocht kwamen we zondagavond aan in Milaan", doet Stefaan zijn verhaal. "We parkeerden onze mobilhome op een betalende parking met cameratoezicht en bezochten onder meer de Dom. Maar toen we drie uur later rond 23 uur terugkwamen, was alles weg."

De mobilhome van het gezin, een Fiat Granduca.
Repro JEW De mobilhome van het gezin, een Fiat Granduca.

Camerabeelden

Stefaan stapte onmiddellijk naar de politie. "We werden constant van de ene dienst naar de andere doorgestuurd. Tot een gat in de nacht hebben we op een commissariaat gezeten. Maar hulp kregen we niet. De camerabeelden opvragen ging blijkbaar niet of het zou toch zeker enkele dagen duren. De dag nadien zaten we daar opnieuw twaalf uur, maar we zijn geen stap verder geraakt." Stefaan en Angelique kregen de raad om verder door te reizen naar Rome, maar dat was helemaal geen optie. "We hadden letterlijk niks meer. Onze portefeuilles lagen nog in de mobilhome omdat er in Milaan veel pickpockets rondlopen. We hadden dus geen identiteitskaart of een rijbewijs."

Huissleutels

Uiteindelijk besloten ze om terug te keren naar huis. Maar dat was eerder een avontuur. "We raakten toch met heel veel geluk in Como, waar we een Nederlands autoverhuurbedrijf vonden. Omdat we geen papieren op zak hadden was het erg moeilijk om hen te overtuigen om een auto te huren. Gelukkig is het na heel wat leugens - zo gaven ze zelfs een valse identiteit - toch gelukt." Ondertussen zit het gezin met een enorme financiële kater weer thuis. "Voorlopig schat ik het totale verlies, mobilhome en onze drie fietsen waarvan twee elektrische inbegrepen, op zeker 80.000 euro. Weet je dat we zelfs onze huissleutels kwijt zijn? Maar het ergst van al vind ik het voor mijn dochter Irma. Haar knuffelbeer die ze nog voor haar geboorte gekregen had en waarmee ze dus al acht jaar sliep, is ze kwijt. En voor een kind is dat het ergste dat er is natuurlijk."