"Samen koken, samen borstkanker te lijf"

'BOEZEMVRIENDINNEN' VINDEN AL TIEN JAAR STEUN BIJ ELKAAR

Anja (centraal) met haar vriendinnen rond de kookpotten.
Foto Kristof Vereecke Anja (centraal) met haar vriendinnen rond de kookpotten.
Anja Van Hootegem (47) stond tien jaar geleden mee aan de wieg van de 'Boezemvriendinnen', een groep opgericht voor lotgenoten met borstkanker. Twee jaar geleden herviel Anja, maar het belet haar niet om deze winter kookklassen te organiseren voor het goede doel. "Dit soort avonden geeft mij het gevoel dat ik nog mee tel in deze maatschappij."

Anja Van Hootegem die afkomstig is uit Watervliet, maar nu in Wachtebeke woont, kreeg tien jaar geleden de diagnose borstkanker. "Ik leek toen even alleen op de wereld", vertelt Anja. "Al gauw merkte ik dat er ook in mijn eigen dorp heel wat lotgenotes waren." Een daarvan was Erna Schatteman. "Bij de slager sprak haar man mij aan. We raakten aan de praat en voor we het goed en wel beseften, reden we samen naar onze bestralingen."

Hervallen

Samen met een groepje vriendinnen werd 'De Boezemvriendinnen', een lotgenotengroep voor dames die geconfronteerd worden met borstkanker, opgericht. "Het voordeel om met een lotgenote te babbelen, is dat ze je problemen kent. Familie en vrienden rondom jou hebben is fijn, maar je kan hen niet voortdurend lastigvallen. Voor je het weet, ben je aan het zagen", zegt Anja.


Twee jaar geleden werd er opnieuw kanker vastgesteld bij Anja. "Dat was een enorme klap voor mij." Toch bleef ze niet bij de pakken zitten. Voor 'Music for Life' organiseert ze deze winter kooklessen ten voordele van 'Borstkanker Vlaanderen', een overkoepelende vzw die alle lotgenotengroepen verbindt.


Onder de noemer 'Cookery Classes for Life' brengt ze vriendinnen, die al dan niet vechten tegen borstkanker, samen rond de kookpotten bij De Kok en De Keyser in Zaffelare. "Achter het fornuis kan je gezellig bijpraten. Dat houdt mij op de been: lekker eten en genieten met vrienden. Ik ben het levende bewijs dat praten helpt. Niemand hoeft alleen op zijn eilandje iets delicaats en moeilijk als borstkanker te verwerken", zegt Anja. "Bovendien kan ik er ook de vzw Borstkanker Vlaanderen vzw mee steunen. Door deze acties krijg ik het gevoel dat ik nog mee tel in deze maatschappij", zegt Anja.

900 euro

De eerste 'Cookery Class for Life" leverde 900 euro op voor vzw Borstkanker Vlaanderen. Wie het goede doel van Anja wil steunen, kan een bijdrage storten via BE33 8002 1757 7552.