Wie geeft stationsomgeving nieuw elan?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN SINT-KATELIJNE-WAVER

De stationsomgeving ligt er dezer dagen troosteloos bij.
Legreve De stationsomgeving ligt er dezer dagen troosteloos bij.
De stationsomgeving van Sint-Katelijne-Waver heeft al betere tijden gekend: een stationsgebouw zonder functie, een leegstaand café op de hoek en onkruid steekt er her en der de kop op. Het toekomstige gemeentebestuur zal samen met eigenaar NMBS een opwaardering moeten uitwerken.

Voor de afbraak van het huidige stationsgebouw zijn er bij de partijen zowel voor- als tegenstanders. Vlaams Belang wil, net als CD&V, het stationsgebouw een nieuwe functie geven. "Misschien iets met een link voor de vele studenten die naar campus De Naeyer komen. Een eetcafé, een buurtwinkel, een tentoonstellingsruimte, hotel,...?", legt Jos Moeyersons van Vlaams Belang uit. "Ook aan de overzijde van het stationsgebouw zou men een oude huizenrij kunnen vervangen door moderne appartementen zodat er meer jonge gezinnen in deze omgeving kunnen komen wonen. Het leegstaand café mag eens onder handen genomen worden."


"Op korte termijn willen we komen tot een veiligere verkeersafwikkeling op het Stationsplein. Het stationsgebouw, dat al jaren leeg staat door te grote renovatiekosten, zal daarbij worden afgebroken en plaats maken voor een nieuwe, degelijke en veilige fietsenstalling", zegt Tom Ongena van SAMEN ANDERS. "Het Stationsplein wordt ook heringericht waarbij de fietsers op de fietsostrade op een afgescheiden fietspad zullen kunnen rijden en niet meer over de parking moeten." De nieuwe partij van Martine De Graef KA-WA wil eveneens het stationsgebouw afbreken. "En we willen de parking van het station herinrichten. Wij stellen vast dat bewoners van omliggende gemeenten hier de trein nemen, omdat men er gratis kan parkeren. Wij zijn voorstander van een systeem met gratis parking voor inwoners van onze gemeente, betalend voor niet-inwoners."


Bij N-VA bevestigt men dat de stationsbuurt een grondige opknapbeurt kan gebruiken. "We hebben deze legislatuur studies laten uitvoeren om tot een masterplan te komen. Samen met de eigenaar kan van de stationsomgeving niet alleen een veilig mobiel knooppunt gemaakt worden, maar kan het ganse gebied een levendige omgeving worden, de toegangspoort naar een gezellige gemeente", aldus burgervader Kristof Sels (N-VA). (AVH)