Veiling wil weer turbines bouwen

TWEEDE AANVRAAG IN TWEE JAAR MAAKT BUURT OPNIEUW ONGERUST

Theo Keuleers en Marc Meuleman van actiecomité Bellvita.
Aerts Theo Keuleers en Marc Meuleman van actiecomité Bellvita.
Groenteveiling BelOrta heeft een nieuwe aanvraag uitgewerkt voor de bouw van twee windturbines op haar terreinen en dat leidt tot ongerustheid in de buurt. Twee jaar geleden broedde BelOrta op gelijkaardige plannen, maar kreeg het geen goedkeuring van de minister. Actiecomité Bellvita kondigt een infomoment in juli aan.

Een eerste windmolen komt aan de Vestinglaan en een tweede op de terreinen van BelOrta aan de Kempenarestraat. In 2014 deed de veiling al een gelijkaardige aanvraag voor de plaatsing van twee windturbines, maar uiteindelijk werd het goedkeurend besluit van de provincie vernietigd door de bevoegde Vlaamse minister Schauvliege. Dinsdagavond organiseerde BelOrta in het bijzijn van provinciegouverneur Cathy Berx voor de buren een infovergadering over hun nieuwe aanvraag.


"Groot was de verbazing in de buurt toen we de uitnodiging in onze bus kregen. De mensen dachten dat BelOrta het idee van de windmolens had opgeborgen. Zeker omdat de minister er destijds tegen was", zegt Paul Meynendonckx van het actiecomité. "Afgezien van een voorstel tot participatie is het enige verschil met de vorige aanvraag dat de molen van de Kempenarestraat nu nog dichter bij onze gemeenteschool GLOC komt te staan. In Portugal is gebleken dat kinderen van 12 jaar die voortdurend op 350 tot 650 meter van windmolens vertoeven studieproblemen vertonen, omwille van het geluid. Dit heeft geleid tot de afbraak van de betrokken windmolens op bevel van het opperste gerechtshof in Lissabon. De GLOC zal op ongeveer 450 meter liggen en valt binnen de perimeter van 650 meter."

Onveilig

"Het is bovendien niet veilig", vervolgt het actiecomité. "VESTAS, een belangrijk constructeur van windmolens zegt dat het onveilig is om te vertoeven binnen een straal van 400 meter van een actieve windmolen. Er zullen voortdurend mensen wonen en werken in deze perimeter. In de Vestinglaan staat er bijvoorbeeld een huis op amper 250 meter van waar de molen zou komen. Brokstukken kunnen in geval van een ongeluk tot 800 meter ver vliegen en dus gemakkelijk de speelplaats van de GLOC bereiken. Op 14 juli om 19 uur organiseren we in de parochiezaal op het dorpsplein van Katelijne een infomoment over de gezondheidsproblemen, de geluidsoverlast en slagschaduw die met zo'n windmolens gepaard gaan."

Gemeente tegen

Het schepencollege van Sint-Katelijne-Waver is geen voorstander van de windturbines en kwam al met een standpunt naar buiten. "Het dossier moet nog ingediend worden, maar wij willen nu al duidelijkheid scheppen. De windmolens staan dicht bij woningen in de Tuinwijk en de Vestinglaan. Volgens ons zijn de windturbines niet verenigbaar met deze woonwijken", reageert schepen van Ruimtelijke Ordening Joris De Pauw (N-VA). Bij BelOrta wil men niet dieper ingaan op de plannen. "Pas wanneer het openbaar onderzoek lopende is, willen we over onze plannen communiceren", reageert relatiebeheerder Luc Peeters.