Schlagerparade in de Nekkerhal

15 ARTIESTEN ZINGEN VOOR INSTELLINGEN GEHANDICAPTEN

Artiesten Mieke en Steve Tielens (uiterst rechts) bij mensen van vzw Rozemarijn.
Foto Marc Aerts Artiesten Mieke en Steve Tielens (uiterst rechts) bij mensen van vzw Rozemarijn.
Om geld in te zamelen voor instellingen voor gehandicapten vindt op 10 juni de eerste 'Maneblusser Muziek- & Schlagermarathon' plaats. "Instellingen voor mensen met een beperking krijgen alsmaar minder geld van de overheid", zegt initiatiefnemer Willy Op de Beeck.

De Sint-Katelijne-Wavernaar Willy Op de Beeck (69) en zijn vrouw Lizette (61) fietsten de afgelopen jaren acht marathons, de laatste in 2014 naar Sint-Petersburg (3.200 kilometer!). Alle acties samen trapten ze ongeveer 250.000 euro bijeen, veelal ten behoeve van personen met een beperking. Ook al konden ze afgelopen jaren geen fietsmarathons meer rijden, ze bleven niet bij de pakken zitten. "Instellingen voor mensen met een beperking krijgen alsmaar minder geld van de overheid. Die mensen hebben ook recht op een serieus leven", verklaart Willy het nieuwe initiatief.

Jan Keizer

Bijna twee jaar geleden startte Willy samen met medewerkers van de instellingen met de voorbereidingen voor een nieuwe marathon. Geen op wieltjes deze keer, maar een met muziek in. Op 10 juni vindt in de Mechelse Nekkerhal de eerste Maneblusser Muziek- & Schlagermarathon plaats. Vanaf 18 uur zullen vijftien nationale en internationale artiesten aantreden.


Jan Keizer & Anny Schilder (BZN) zullen voor het eerst in het Mechelse optreden. Ook op de affiche: Mieke, Luc Van Meeuwen, Corry Konings, Bobby Prins, Bouke Scholten, Michaël Lanzo, Frank & Christel Galan, Jo Vally, Louis Flion, Swoop, Steve Tielens en Jan Van de Ven. "Ik zit in het wereldje, ken alle artiesten persoonlijk. Vaak deden ze een stuk van de prijs af", zegt Willy.

Financiering verandert

De opbrengst gaat naar Willekom, Rozemarijn, Mentalympia, Community Garden en Parsival. Ze zijn blij met de steun. "De hele financiering is aan het veranderen. Zo worden geen infrastructuursubsidies meer gegeven. Dat betekent dat we investeringen volledig moeten verhalen op cliënten, die meestal geen hoog inkomen hebben, of moeten terugvallen op sponsoring", zegt Koen Dries van Rozemarijn. De vzw organiseert de opvang en begeleiding van volwassen personen met een handicap in Keerbergen en Haacht.


Ook voor de gewone werking volstaan de subsidies niet. "Dankzij zuinig beheer kunnen we er de hotelkosten mee betalen, maar extra's als plafondliften of tilliften, de zogenaamde 'stalen verpleegsters', moeten we zelf dragen. Het is fantastisch wat Willy en Lizette doen."


Tickets zijn beschikbaar via www.boekjeticket.be en bij café Ons Parochiehuis in de Clemenceaustraat in Sint-Katelijne-Waver. Er zijn staanplaatsen (29 euro), zitplaatsen (39) en 'All-In VIP'-plaatsen met drank en eten (99). Info: www.muziekmarathon.be.


Voor meer info en voor tickets: 0474/702.790 en muziekmarathonmechelen@gmail.com