Minder omzet en tuinders voor BelOrta

Veiling BelOrta sloot het jaar af met een omzet van 350 miljoen euro, 20 miljoen minder dan 2013. Boosdoeners zijn de zachte winter en de Russische importban.

"2014 was voor onze sector een jaar om snel te vergeten. De wintergroenten vonden door de zachte winter niet hun weg naar de supermarkten en een groot deel van oogst van de peren en appelen werd omwille van de boycot in Rusland vernietigd", reageert Jos Van Dessel, commercieel manager bij BelOrta. "Er wordt verwacht dat het appelseizoen te maken gaat krijgen met een grote oogst en de hoge stocks appelsapconcentraat in de verwerkende industrie. Polen is de grootste appelproducent in de EU, en hun goedkope prijzen zijn nefast voor onze producenten. Het perenseizoen daarentegen, zou kunnen rekenen op hoopgevende factoren, zoals een relatief lage Europese perenproductie met eventuele exportmogelijkheden naar het Zuiden. De situatie wordt echter grondig verstoord door de Russische importban." 20 miljoen euro minder heeft geen gevolgen voor de veiling.


Dit jaar zal het 10 miljoen euro investeren in een kantoorgebouw en een geconditioneerde opslagruimte. "Er is geen dalende trend in onze omzet. Het aantal tuinders kent wel een dalende trend. Halverwege de jaren 90 telden we 2.400 tuinders, nu zijn het er nog maar 1.400. De consumptie stimuleren en nieuwe afzetmarkten aanboren wordt één van de uitdaging van 2015." (AVH)