Gerestaureerd Sint-Michielskasteel opent deuren

Het Sint-Michielskasteel in Elzestraat
Gemeente Sint-Katelijne-Waver Het Sint-Michielskasteel in Elzestraat
Het Sint-Michielskasteel in Elzestraat schittert weer in zijn oude glorie. De gemeente investeerde meer dan twee miljoen euro in het verwaarloosde monument. Vandaag opent een Mechelse ondernemer er een restaurant, brasserie en vergaderzalen.

De restauratiewerken aan het kasteel startten in maart 2017 en waren omvangrijk. “Zowel de buitenzijde als het interieur werden grondig onder handen genomen, met respect voor de erfgoedwaarde van het gebouw. Het interieur van de benedenverdieping dateert uit de eerste helft van 20ste eeuw en is een prachtig voorbeeld van art-décostijl met het kenmerkende fineerhout. Al deze art-déco-elementen werden zorgvuldig gerestaureerd. Het gemeentebestuur investeerde ruim twee miljoen euro in de renovatie, de Vlaamse overheid kende een subsidie toe van 712.000 euro”, zegt schepen van Patrimonium Joris De Pauw.

Trekpleister

Vanaf morgen vrijdag is het publiek welkom. Vrijdagmiddag opent de brasserie, ’s avonds het restaurant. Creation Company van Nail Kurum, die in Mechelen concessiehouder is van kasteel Tivoli, baat het monument uit. “Het kasteel ligt langs het fiets- en wandelknooppuntennetwerk en de wandeling ‘Roosendaelpad’ start in het park. We vermoeden dan ook dat de horecazaak een belangrijke trekpleister wordt in Elzestraat”, zegt burgemeester Kristof Sels.

Gratis vergaderen

Op de eerste verdieping kwamen vergaderzalen. “De oude indeling van de ruimtes werd opnieuw hersteld. De prefabmuren werden verwijderd alsook het verlaagde plafond, waardoor het deels bewaard gebleven historisch stucwerk opnieuw zichtbaar werd. De drie zalen zijn uitgerust met de modernste vergaderfaciliteiten. Zij zijn zowel voor bedrijven als verenigingen beschikbaar. De verenigingen uit Sint-Katelijne-Waver kunnen hier trouwens gratis terecht”, aldus schepen van Cultuur Eric Janssens.

Park

De restauratie van het Sint-Michielskasteel is een dossier dat al lang meegaat. Onder meer de muziekacademie en Gizon maakten er voor de restauratie gebruik. Zij kregen een andere stek. Naast het kasteel werd de voorbije jaren ook flink geïnvesteerd in het park. De vijver en grachten werden geruimd, er werd een nieuwe boomgaard aangeplant, er werd een hondenlosloopzone met zwemvijver ingericht en de parking werd uitgebreid.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.