Geluidsschermen langs R6 verlossen wijk Ekelenhoek tegen juni van geluidshinder

De geluidsschermen komen aan de wijk Ekelenhoek.
Marc Aerts De geluidsschermen komen aan de wijk Ekelenhoek.
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start op maandag 6 mei met de plaatsing van geluidsschermen langs de R6 ter hoogte van de wijk Ekelenhoek. Al sinds 2001 is er sprake van de komst van de schermen. AWV zal tussen het kruispunt van de Liersesteenweg en de spoorwegbrug de bestaande wegverharding ook vervangen door geluidsarm asfalt.

De geluidsschermen komen in de noordelijke berm van de R6 ter hoogte van wijk Ekelenhoek. De schermen zijn drie meter hoog en worden geplaatst over een lengte van zo’n 750 meter. “Ze zullen de geluidshinder van het verkeer op de R6 beperken voor de omwonenden in wijk Ekelenhoek. De schermen zullen er ongeveer hetzelfde uitzien als die tussen de rotonde aan de Berlaarbaan en de rotonde aan de Putsesteenweg. Onderaan komt een betonnen voet met daarop geluidsabsorberende panelen in beton”, deelt het agentschap mee. 

Dankzij gemeente

Dat de schermen er komen, heeft te maken met een tussenkomst van de gemeente. “In een milieueffectenrapport (MER) uit 2001 worden de schermen vermeld maar AWV moest de afgelopen jaren budgettaire knopen doorhakken en zijn prioriteiten stellen”, reageert schepen van Ruimtelijke Ordening in Sint-Katelijne-Waver Joris De Pauw (N-VA). “Als gemeentebestuur hebben we de schermen ter hoogte van de Ekelenhoek laten opnemen in de bouwvergunning voor de nieuwe fly-overs, waardoor AWV de schermen moet plaatsen.”

Lawaai vanaf half 4

“Hier wachten wij al twee legislaturen op”, reageert buurtbewoner van de Ekelenhoek Jan De Koninck. “Bij warme temperaturen slapen wij al eens graag met de venster open, maar dan zijn het steeds korte nachten. Om half vier begint het verkeer hier op gang te komen en worden we wakker van het lawaai. Niet alleen zit je de hele dag en een groot deel van de nacht met het lawaai van de het verkeer, er is ook nog je woonst die in waarde vermindert. Wij hopen dat de schermen en de nieuwe asfaltlaag hun dienst zullen bewijzen." 

Marc Aerts

De werken starten op 6 mei en duren ongeveer anderhalve maand. “Ze verlopen in fases, waarbij de aannemer de betonnen wegverharding op de R6 vervangt tussen de Liersesteenweg (N14) en de spoorwegbrug. Dat gebeurt eerst aan de zuidelijke zijde, de rijstroken richting Putte. In de tweede helft van mei zijn de rijstroken richting de E19 aan de beurt. Tijdens deze fase, plaatst de aannemer meteen ook de fundering voor de geluidsschermen in de berm. Tenslotte installeren we de geluidsschermen aan de noordzijde van de weg.” 

Midden juni klaar

Als alles vlot verloopt zijn de geluidsschermen midden juni afgewerkt. “In het doorgetrokken tracé van de R6 zien wij nog enkele plaatsen waar geluidswerende schermen welkom zijn, bijvoorbeeld ter hoogte van de Akelei en Heiken. Dit wordt de komende jaren onderzocht in functie van het nieuwe MER dat AWV aan het opstellen is”, aldus de schepen.

Het verkeer op de R6 kan tijdens de werken op weekdagen van 6 tot 19 uur altijd over twee versmalde rijstroken in elke richting passeren. Na 19 uur en in het weekend zal de aannemer aan de kant waar gewerkt wordt een extra rijstrook innemen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bert Willems

    De overheid en met name het AWV zou zich moeten schamen. Mobiliteit is belangrijk, maar rust nog meer. Meer dan 3 miljoen Belgen zijn dagelijks onderhevig aan verkeerslawaai en de overheid doet er te weinig aan om dit te verhelpen. Deze mensen hebben 17 jaar moeten wachten, anderen zullen levenslang veroordeeld worden door het AWV.