Delegatie Ghanese universiteit verkent gemeente

De rector en de decaan uit Ghana samen met onder meer schepen Maurice Verheyden.
David Legreve De rector en de decaan uit Ghana samen met onder meer schepen Maurice Verheyden.
Rector Abdulai Salifu Asuro en decaan Salifu Gumah van Tamale Technical University in Ghana verblijven momenteel in Sint-Katelijne-Waver. Studenten van Campus De Nayer bouwen onder de naam 'Water4Ghana' al sinds 2009 drinkwaterinstallaties in de regio rond Tamale.

Het Katelijnse gemeentebestuur trekt jaarlijks de portefeuille open voor het project dat al 29 miljoen liter zuiver water opleverde in elf Ghanese gemeenschappen.


De twee Ghanese gasten komen deze week kennismaken met de studenten, veiling BelOrta en verscheidene tuinbouwbedrijven. "Wij voelen ons heel vereerd dat we hier mogen zijn. Zonder water is er geen leven. Het is het beste cadeau dat de studenten ons konden geven", vertellen Abudlai en Salifu. Gisteren is het duo in het gemeentehuis ontvangen, waar schepen Maurice Verheyden (Samen Anders) beide mannen heeft verwelkomd. Op vrijdagavond is hun zesdaagse visite afgelopen.

Bewoners van de regio Tamale aan een drinkwaterinstallatie die is gebouwd met hulp van studenten van De Nayer.
Water4Ghana Bewoners van de regio Tamale aan een drinkwaterinstallatie die is gebouwd met hulp van studenten van De Nayer.

Inspiratie opdoen

"Dit bezoek is al een hele ervaring geweest", vervolgen de rector en de decaan. "Bedoeling is dat we hier inspiratie opdoen voor de toekomstige uitbouw van een waterdepartement en onze studenten in Ghana zelf leren hoe ze een gelijkaardig project op poten kunnen zetten."

Courgette

"Wij vertrekken op vrijdag terug naar ons land met heel veel kennis... en met een courgette. Die groente was nieuw voor ons, maar ze is wel overheerlijk", besluiten de twee. (AVH)