Davidsfonds wil dat gemeente ereperk kerkhof aanpakt

Een aantal graven liggen er verzakt bij.
Foto David Legreve Een aantal graven liggen er verzakt bij.
Het Davidsfonds van Onze-Lieve-Vrouw-Waver vraagt aan het gemeentebestuur om het ereperk van de oud-strijders op het kerkhof op te knappen. Het ereperk bestaat uit een tiental graven. Volgens het Davidsfonds zijn een aantal graven en de herdenkingsobelisk verzakt.

"In de lente van dit jaar werd het ereperk opnieuw afgebakend met taxusplanten en werd gras gezaaid. Aan het in stand houden van de scheef gezakte herdenkingsobelisk, waarvan het kruisbeeld op de top is afgebroken, en de omgevallen en verzakte graven werd evenwel geen aandacht besteed, zodat het ereperk een verloederde aanblik geeft, een ereperk onwaardig. Het getuigt van weinig respect en waardering voor het funerair erfgoed en speciaal voor de graven van onze oudstrijders op de historische begraafplaats. Volgens een Vlaams decreet uit 2004 moet de gemeente nochtans instaan voor het onderhoud, en het in stand houden van de betreffende graven", zegt Staf Bleeckx van het Davidsfonds.


De oud-strijdersvereniging en oppositiepartij CD&V delen de mening van het Davidsfonds. De christendemocraten vroegen op de gemeenteraad van maandagavond naar de plannen van het bestuur. Schepen van Begraafplaatsen Maurice Verheyden (SAMEN ANDERS) zit er naar eigen zeggen bovenop. "In het voorjaar hebben we gras gezaaid, dat nu na de droge zomer eindelijk terug begint te groeien. Er kwam ook een haagje aan het ereperk. De oude graven die verzakt zijn worden opgehoogd en de obelisk krijgt een kruis en nieuwe belettering." (AVH)