Bezoekers nemen afscheid van Rio Club: “Een monument dat verdwijnt”

Willy Jacobs en Erik De Rop
Marc Aerts Willy Jacobs en Erik De Rop
Willy Jacobs heeft zaterdagavond afscheid genomen van zijn Rio Club in hartje Sint-Katelijne-Waver. Veel bezoekers kwamen nog een laatste keer de benen strekken in de oudste discotheek van het land. “Ik sta hier met een heel dubbel gevoel.”

In de discotheek vond zaterdagavond ‘From disco to new beat’ plaats. Zoals ‘in de goede ouden tijd’ gingen de deuren om 20 uur open, achter de draaitafels stonden de resident deejays van weleer. Bezoekers kwamen een laatste keer afscheid nemen en hun jeugd herbeleven. Vele keerden voor het eerst in jaren terug, zoals Alain Van de Berck (55). “Ik heb hier zotte tijden beleefd en mijn vriendin leren kennen. Anekdotes? Te veel om op te noemen. Rio is een monument. De sluiting is een verlies.”

Onder de bezoekers ook Idi Desmet, 27 jaar geleden als uitbater van De Molen nog concullega van Jacobs. “Hij heeft groot gelijk dat hij stopt. Dat doen ze allemaal. Het is niet meer haalbaar. De jeugd gaat op een andere manier uit.” Volgens dj Droppi (Erik De Rop) blijft dat niet zo. “Keert de jeugd terug, dan zal Rio er opnieuw staan”, meent hij. Hij draaide eind jaren negentig in de club. Volgens hem was de kracht van Rio het aanpassingsvermogen. “Jacobs was mee met alle evoluties. Daardoor heeft Rio alle stijlen en trends overleefd.”

Willy Jacobs zelf hield er een dubbel gevoel aan over. “Ik ben hier geboren en getogen, dit is mijn kindje. Ik zet een punt achter de wekelijkse stress, maar voor afscheid nemen ben ik nog niet gereed.” Onder de noemer ‘heb je hier een lief gevonden, dan kan je hier ook trouwen’ zal de eigenaar zijn zaal voortaan verhuren. “Ik doe dat bewust, om niet in een zwart gat te vallen. Ik ben een nachtmens, maar ik moet afbouwen.”

Alain Van de Berck en Willy Jacobs
Marc Aerts Alain Van de Berck en Willy Jacobs
Idi Desmet en Willy Jacobs
Marc Aerts Idi Desmet en Willy Jacobs
Willy Jacobs en zijn zoon
Marc Aerts Willy Jacobs en zijn zoon
Rio Club
Marc Aerts Rio Club3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Hans Van Wichelen

    Veel geld laten liggen. Voor weinig fun Rio groot gelijk dat die saaie boel dicht is

  • Bob Bedford

    "De jeugd gaat anders uit tegenwoordig", zegt hij...De jeugd kan dat dure uitgaansleven niet meer betalen, komt er nog bij dat je binnen niet meer mag roken. Dus veel betalen om de helft van de tijd buiten te staan. De jeugd gaat nu naar de nachtwinkel koopt daar drank en hebben hun eigen muziek bij en bouwen dan een feestje in metrostation diamant in antwerpen, dit weekend nog gezien, een kleine hondertal jongeren. En gelijk hebben ze !

  • Mario Adams

    20 - 25 jaar geleden ging ik ook regelmatig naar de Rio, ook al moest ik er toch een afstandje voor rijden (vanuit Aalst). Het was een toffe discotheek. Door de draaiende dansvloer kreeg je al direct het gevoel dat je al stevig in de drank gehangen had.. :-).