BelOrta krijgt windturbines niet

BUREN REAGEREN OPGELUCHT OP BESLISSING MINISTER

Bij dit beeld van de vestiging van BelOrta komen dus voorlopig géén windmolens.
Foto David Legreve Bij dit beeld van de vestiging van BelOrta komen dus voorlopig géén windmolens.
Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege geeft veiling BelOrta niet de nodige milieuvergunning voor de bouw van twee windturbines. Goed nieuws dus voor de buurtbewoners, die vreesden voor slagschaduw en lawaaihinder. "Maar toch halen we de overwinningstrompetten nog niet boven", reageert buur Paul Meynendonckx.

BelOrta wil in 2016 beginnen aan de bouw van twee windturbines, die de energie voor het koelingssysteem van de veiling moet opwekken. Maar de bouwplannen van twee windturbines langs de Mechelsesteenweg en Kempenarestraat hebben nu een serieuze knauw gekregen. De minister weigert de turbines een milieuvergunning te geven. "De wieken van één van de twee turbines zou over de openbare weg draaien, maar hiervoor kreeg BelOrta niet de erfdienstbaarheid van de gemeente. Deze turbine kon dus al niet gebouwd worden", legt Jan Pauwels uit, woordvoerder van minister Schauvliege. "Vanuit ruimtelijk oogpunt is een inplanting van één individuele windturbine verspreid in het landschap niet aangewezen. Daarom werd de milieuvergunning geweigerd."


Na de gemeente, Natuurpunt en de buurtbewoners, zegt de minister dus ook al njet tegen de windturbines. "We zijn als gemeentebestuur te vinden voor duurzaamheid en groene energie, maar de windturbines zouden daar niet op hun plaats staan. In die zin is dit goed nieuws", reageert schepen van Milieu en Energie Servaas De Vries (sp.a). De buurtbewoners van de veiling zijn het met hem eens. Het actiecomité BellVita is verheugd met het nieuws uit Brussel. "In totaal hebben we hier zo'n 11.866 euro aan advocaatkosten voor betaald, maar het is het waard geweest", zegt Paul Meynendonckx.

Vergunning

"Toen de provincie besloot om een vergunning te verlenen, zijn we gestart met een dossier op te bouwen. We zijn tegen omwille van de slagschaduw en de lawaaihinder, maar we waren vooral ongerust over onze gezondheid. Studies uit het buitenland tonen aan dat het infrageluid van de wieken, geluid dat je amper kan horen, invloed heeft op de ingewanden. Mensen kunnen er ziek van worden. Wetende dat één van de windturbines op 240 meter van onze huizen zou staan, zien wij ze liever niet komen. Volgens mij heeft de veiling het wat onderschat. Als bedrijf zouden ze een goede zaak doen, maar wel ten koste van onze gezondheid."

Nog niet op de hoogte

Opvallend: BelOrta zelf is nog niet op de hoogte van het "nieuws. "Ik kan niets zeggen, vooraleer ik de officiële bevestiging heb ontvangen. Ik vind het wel eigenaardig dat wij door niemand op de hoogte worden gebracht. Ik ben verwonderd over deze manier van communiceren", reageert Luc Peeters, relatiebeheerder bij BelOrta. Toch is het schip voor BelOrta nog niet volledig gezonken. De veiling kan nog steeds via de Raad van State een vergunning afdwingen. "Dat beseffen we. Het is nu een belangrijke stap in de goede richting, maar het is nog te vroeg om de overwinningtrompetten boven te halen", aldus Meynendonckx.