Annelies wil studenten laten samenwonen met senioren: “Het is een win-winsituatie”

Annelies Bal wil de eenzaamheid bij senioren en studenten aanpakken.
Antoon Verbeeck Annelies Bal wil de eenzaamheid bij senioren en studenten aanpakken.
Studenten op kot bij ouderen: als het van de Katelijnse Annelies Bal (37 jaar) afhangt is binnenkort in Vlaanderen ingeburgerd. Met haar bachelorproef ‘2 Generaties 1 Dak’, breekt zij een lans om de eenzaamheid bij senioren en studenten aan te pakken door ze te laten samen wonen. In Wallonië en het buitenland doen ze het al, maar Vlaanderen hinkt achterop. “Op 21 juni verdedig ik mijn proef, maar dan stopt het niet voor mij. Ik wil dat er een wetgeving komt die dit mogelijk maakt.”

Annelies is hoofdverpleegkundige in het woonzorgcentrum Sint-Elisabeth in Sint-Katelijne-Waver. Dit schooljaar volgde ze een opleiding ouderencoach aan Thomas More in Geel. “Voor mijn job in het WZC werkte ik enkele jaren als thuisverpleegkundige. Vaak was ik de enige persoon die vele senioren zagen op een dag, de eenzaamheid bij senioren is een sluipende ziekte. Toen werd de kiem gelegd voor dit project”, vertelt Annelies. “Ouderen willen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar wonen vaak te groot of voelen zich eenzaam bij het wegvallen van hun partner. Door een student in huis te nemen vergroot de zelfredzaamheid van de oudere en voelt de oudere zich opnieuw nuttig voor de maatschappij.”

Speeddate

“Met het project ‘2 Generaties 1 Dak’ wordt via een soort speeddate studenten met senioren gekoppeld. Senioren nemen een student in huis die bereid is om kleine taken op zich te nemen, en die zo de zelfredzaamheid van de senior vergroot. Studenten krijgen de unieke kans om in een huiselijke sfeer op kot te gaan bij een senior die graag zijn of haar kennis deelt met de student. In Wallonië en Brussel zijn zulke samenwoonprojecten al heel gebruikelijk. Meer dan 400 studenten wonen daar bij een senior in. Ook in het buitenland heb ik al verschillende succesverhalen leren kennen. Alles is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Ik heb hier in Sint-Katelijne-Waver enkele dames leren kennen die in het verleden studenten opvingen, zonder een contract. Zij vonden het fijn dat er ‘s avonds iemand aan hun tafel zat en dat ze niet alleen waren. Ze bekeken het als een avontuur. Nog steeds hebben ze contact met de studenten die jaren geleden opvingen.”

Complexe regelgeving

“Jammer genoeg is de Vlaamse regelgeving op dit moment nog te complex om deze samenwoonprojecten op korte termijn te ontwikkelen. Daar wil ik verandering in brengen. Ik hoop met mijn project dan ook de hogere overheden aan te zetten om de regelgeving rond studentenkoten te herzien. Door studenten bij senioren te laten inwonen snij je immers een heel nieuwe kotenmarkt aan en zijn nieuwe koten niet meer nodig.” Vanmiddag stelde Annelies ‘2 Generaties 1 Dak’ voor aan enkele lokale politici en afgevaardigden van gemeente- en stadsbesturen. “Op 21 juni verdedig ik mijn proef, maar dan stopt het niet voor mij. Ik wil dat er een wetgeving komt die dit mogelijk maakt. Daarom probeer ik zoveel mogelijk politici en instanties te overtuigen. Studenten en ouderen onder één dak is een win-win-situatie, zonder één nadeel. Het moet alleen nog maar in een wettelijk kader gegoten worden.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • terry henninckx

    Ik zou nooit iemand vreemd bij mij laten wonen,je weet nooit wie je binnen krijgt,of wie hun vrienden zijn .