Anneke is met 106 jaar en 7 maanden oudste inwoner ooit

Anneke sprak tijdens de huldiging de aanwezigen toe
Marc Aerts Anneke sprak tijdens de huldiging de aanwezigen toe
In Onze-Lieve-Vrouw-Waver werd op zaterdag Anneke van Rompay-Béber gevierd als de oudste inwoner ooit van de gemeente Sint-Katelijne-Waver. Anneke is 106 jaar en 7 maanden oud. De Waverse, die 95 jaar geleden uit Hongarije overkwam, werd gehuldigd door de gemeente Sint-Katelijne-Waver en het Jozef van Rompay-Davidsfonds-Genootschap.

Anneke Béber werd geboren op 7 augustus 1912 in Boedapest en verliet haar land in 1924, na een moeilijke naoorlogse periode, met Onze-Lieve-Vrouw-Waver als nieuwe bestemming. Anneke integreerde zich moeiteloos in de Waverse dorpsgemeenschap en huwde met Jozef ‘Jos’ van Rompay, de dorpsonderwijzer en heemkundige. De gelijknamige Davidsfondsafdeling en de gemeente vierde op zaterdag Anneke als de oudste inwoner van Sint-Katelijne-Waver ooit. “Hoe het met me gaat? Ik leef. In mijn hoofd is nog alles goed en over mijn fysiek mag ik niet klagen. Het wandelen gaat wel iets minder dan vroeger en enkele dagen geleden had ik keelpijn, dat duurde maar enkele dagen hoor”, vertelt Anneke, die bijna heel haar leven in het dorp van Waver heeft gewoond en sinds 2015 in rusthuis Huyze De Pauw verblijft. “Ik ben fier dat ik nu de oudste inwoner van deze mooie gemeente ben. Een hele eer." 

“95 jaar geleden kwam ik vanuit Hongarije naar Onze-Lieve-Vrouw-Waver, met een grote witte strik op mijn hoofd. Dat herinner ik me nog goed. Sindsdien zit Onze-Lieve-Vrouw-Waver in mijn hart. Ik ben Hongaars en zal mijn vaderland nooit vergeten, maar dit dorp is mijn thuis. Bij mijn aankomst leerde ik ook vrij snel Jos kennen. Hij was mijn buurjongen. De eerste keer dat ik hem zag, dacht ik bij mezelf: was hij maar mijn broertje, dan konden we samen spelen. Enkele jaren later waren we getrouwd.” 

Een oud familie portret. Jozef van Rompay, na terugkeer uit krijgsgevangenschap, Anneke en hun dochters Sara en Annuska. Anneke heeft drie kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.
Jozef van Rompay-Davidsfonds-Genootschap Een oud familie portret. Jozef van Rompay, na terugkeer uit krijgsgevangenschap, Anneke en hun dochters Sara en Annuska. Anneke heeft drie kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.

“Jos overleed 31 jaar geleden. Vanuit het Davidsfonds hebben we daarna een vzw opgericht die zijn naam draagt. Anneke schonk ons zijn archief en was ook actief binnen de vzw”, zegt Jos Joostens, voorzitter van het Jozef van Rompay-Davidsfonds-Genootschap. “Ze is altijd een geëngageerde dame geweest. Zij werd voorzitter van KAV, richtte de volksdansgroep Pierlala op en stond aan de wieg van het Wavers Toneelgezelschap. Met het Jozef van Rompay-Davidsfonds-Genootschap vieren we vandaag onze dertigste verjaardag, maar eerst willen we Anneke huldigen als oudste inwoner van onze gemeente. Als Hongaarse is zij ook een prachtig voorbeeld van geslaagde integratie en multiculturele verrijking in de Vlaamse gemeenschap.”

“Iedere dag probeer ik één goede daad te doen en ik geef veel complimenten”, zoekt Anneke naar een geheim voor haar hoge leeftijd. “Ik kom uit een liefdevol gezin en sta levenslustig in het leven. Misschien heeft dat er allemaal mee te maken? Wat het ook is; soms denk ik waarom ik? Mijn verjaardag is op 7 augustus. Het getal 7 is een heilig getal in de bijbel. Ik word van hierboven dus goed geleid.” Anneke ontving als cadeau onder andere een fles ‘koetsierke’, een mix van Elixir d’Anvers en jenever. “Hier ben ik heel blij mee. “Van een koetsierke of een Kriek fleur ik op”, lacht ze.

Schepen en waarnemend burgemeester Eric Janssens feliciteert Anneke
Marc Aerts Schepen en waarnemend burgemeester Eric Janssens feliciteert AnnekeReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.