'Super Soep' tegen lege brooddoos

SENSE VERWERKT GOEDKOPE GROENTEN TOT MAALTIJD VOOR LEERLINGEN

Luc Peeters van veiling BelOrta bij de groenten die Sense zal gebruiken voor het project.
Foto Legreve Luc Peeters van veiling BelOrta bij de groenten die Sense zal gebruiken voor het project.
In minstens drie scholen van onze provincie zullen groenten van de veiling Bel-Orta verwerkt worden tot soep voor scholen. "Zo kunnen we kinderen, die zonder boterhammen naar school komen, toch een maaltijd geven", klinkt het bij Sense, een sociale tewerkstellingsorganisatie die de groenten aankoopt aan producentenprijs.

Sense, dat sociale tewerkstelling in de horeca creëert, start vanaf april een pilootproject op in minstens drie scholen van onze provincie. "De komende maanden gaan we polsen bij de scholen of ze interesse hebben. Het doel is om kinderen die het thuis niet te breed hebben en 's middags zonder boterhammen naar school komen, toch een maaltijd te kunnen geven. We doen dit al in een aantal Antwerpse scholen, maar nu willen we dit project uitrollen naar de rest van de provincie", zegt Johan Van Dooren, communicatieverantwoordelijke van Sense.

Ses-score

"Een onderdeel van ons voorbereidend traject is het onderzoek naar de scholen die het echt nodig hebben. Er bestaat zoiets als de Ses-score, dat de sociaal economische status van de school weergeeft, en daarop kunnen we ons baseren."

Geen overschotten

"Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet over onze overschotten. Net voor de groenten als overschot worden bestempeld, worden ze aan Sense verkocht tegen de producentenprijs", legt Luc Peeters van BelOrta uit. "We vinden het belangrijk dat we met dit initiatief de sociale economie stimuleren, zonder dat we ons systeem met de voedselbanken moeten stopzetten. Jaarlijks krijgen zij zo'n 0,25 procent van onze groenten. Dat lijkt weinig, maar het maakt wel een verschil."


"De soepen worden klaargemaakt in onze keukens in Antwerpen. Van daaruit worden ze naar de scholen gebracht. De 'Super Soep' zal tegen een laag tarief worden aangeboden aan scholen of OCMW's. Eens we ons voorbereidend traject hebben afgerond, willen we in de loop van volgend schooljaar onze eerste porties 'Super Soep' uitdelen. We willen zoveel mogelijk scholen hierbij betrekken. Niet alleen gaan we kinderarmoede te lijf, we dragen ook ons steentje bij in de strijd tegen voedselverspilling en creëren extra tewerkstelling", besluit Van Dooren.


De provincie heeft in totaal en budget van 10.000 euro veil om het project 'Super Soep' in gang te zetten.