"Geen idee wat onze kansen zijn"

TWEE KATELIJNENAARS SPELEN MORGEN IN FINALE VAN EUROSONG

Katelijnenaars Jasper Publie (17) en Thomas Van Achteren (18) zullen morgen met hun poprockgroep Bandits de finale van Eurosong kleuren. Ze moeten het Antwerps Sportpaleis en televisiekijkend Vlaanderen zien te overtuigen met hun nummer 'One'. Serieuze druk op hun tienerschouders, al hebben Jasper en Thomas er weinig last van. "Halen we het niet, dan zal het feestje achteraf even groot zijn."

Zanger-gitarist Jasper en bassist Thomas leerden elkaar kennen in de Katelijnse gitaarschool Gizon, Gitaar Zonder Noten. Al snel werd er een band gevormd met gitarist Tim Tielemans (15) uit Kontich en drummer Toon Smet (16) uit het Vlaams-Brabantse Kapelle-op-den-Bos. Onder de naam Gizonband stond het viertal onder meer op Maanrock 2010. Een jaar later kozen ze voor en nieuwe naam, Bandits, en sindsdien gaat hun muziekcarrière alleen maar in een stijgende lijn. Deze zondag kan één van de mooiste dagen van hun nog jonge leven worden. Winnen ze de finale van Eurosong, dan vertegenwoordigen ze begin mei ons land op het Eurovisiesongfestival in Kopenhagen. "Tijdens een repetitie bracht onze manager Eurosong ter sprake. Zelf zou het nooit in ons opgekomen zijn en we hebben er toch wel even over moeten nadenken. Aangezien we alle vier een Junior Eurosong verleden hebben, leek het ons misschien wel een logisch vervolg", vertelt Jasper.

Te jong?

In de selectierondes overtuigden de jongste kandidaten van het deelnemersveld met een Clouseau-cover, een medley en hun Eurosong-nummer 'One'. Zondag nemen ze het op tegen Sil, Udo, Eva Jacobs, Yass en Axel Hirsoux. "Dat zijn toch niet van de minsten. Vooral Axel heeft een hele straffe stem", vindt Thomas.


"We kunnen moeilijk inschatten wat onze kansen zijn. Onze leeftijd heeft zijn voordelen en nadelen. Sommige mensen vinden het straf dat we op deze leeftijd dit al kunnen doen, anderen vinden ons dan weer te jong. Opmerkingen als 'Moeten jullie niet in bed liggen' hebben we al een paar keer mogen horen. We gaan wel voor de overwinning, maar zondag wordt vooral puur genieten. Halen we het niet, dan zal het feestje achteraf even groot zijn. Het leuke aan dit hele avontuur is dat ook ons publiek aan het uitbreiden is. De aanvragen lopen mooi binnen, zelfs de gemeente heeft al eens gepolst. Zou plezant zijn, want we hebben nog nooit een thuismatch gespeeld."

Eigen show

Last van zenuwen hebben Jasper en Thomas nog niet. "Die zullen op zondag nog wel komen, het zou raar zijn moest dat niet zo zijn", zegt Jasper. "Het Sportpaleis is machtig. Vorig jaar hebben er met Thé Lau een nummer mogen brengen tijdens Nekka-Nacht. Eén van onze grote dromen is om er ooit met een eigen show te staan." Over steun hebben ze alvast niet te klagen. Naast hun fanbase, dolenthousiast tienermeisjes die de naam Banditas dragen, krijgen ze ook lokale steun. "Vrienden en familie gaan mee, maar ook jeugdhuis JoKa kruist zijn vingers voor een groot scherm. Het valt af te wachten hoe goed we scoren bij de internationale jury en vooral de kijkers. Dat we dan een paar dagen school moeten missen als we winnen, nemen we er graag bij."