“Brandende jeuk en boebels”: Chiromeisjes getroffen door processierups in Hofstade, drie kindjes naar spoed

De eikenprocessierupsen sloegen toe op zowel benen als armen
rv De eikenprocessierupsen sloegen toe op zowel benen als armen
Brandende jeuk, boebels, kortademigheid en last van ogen: de Chiromeisjes van Elzestraat hadden de afsluiter van hun Chirojaar anders voorgesteld. Met 69 leden en 11 leidsters trokken ze op zondag naar het domein van Sport Vlaanderen in het Vlaams-Brabantse Hofstade bij Zemst, waar ze allemaal werden getroffen door de eikenprocessierups. Drie kindjes moesten zelfs naar de spoeddienst.

Zondag rond 16 uur merkten twee leden van de Chiro een aantal rode huidvlekjes op tijdens hun bezoek aan het domein. Grasallergie of hooikoorts, dachten de meisjes. Maar tijdens de nacht van zondag op maandag werd er meer duidelijk. “Heel wat leiders zijn rond 4 uur wakker geworden met brandende jeuk en boebels over heel het lichaam. Sommige hadden ook ademhalingsproblemen. Enkele uren later lieten ouders ons weten dat ook hun kinderen werden getroffen. Drie kindjes zijn zelfs tijdens de nacht naar spoed getrokken. Zij zijn ondertussen thuis”, klinkt het bij de Chiro. “Toen we de eerste berichten van ouders ontvingen, hebben we de andere ouders ingelicht. Stuk voor stuk lieten ze ons weten dat hun dochter dezelfde klachten had.”

Geen respons 

“Op zondag zochten we vooral de bomen op, om zo schaduw te hebben. De speeltuin stond ook onder de bomen. Waarschijnlijk zijn we zo in contact gekomen met de eikenprocessierups. We hebben onze volwassenbegeleider laten bellen met verantwoordelijken van het domein, nog voor de openingsuren. Zo zijn ze gewaarschuwd en kunnen ze maatregelen treffen, was onze redenering. Maar op de melding van onze begeleider werd heel ongeïnteresseerd gereageerd. Er werd geen bericht gedeeld via sociale media en de parkzone waar wij op zondag verbleven werd niet afgebakend. Ook een ouder lichtte het domein in, maar ook dan was er geen interesse. Vandaar dat we het zelf op onze Facebook-pagina hebben geplaatst.”

qsdf
rv qsdf
De processierups is in grote hoeveelheden aanwezig in Hofstade.
Lukas De processierups is in grote hoeveelheden aanwezig in Hofstade.

Gespecialiseerde firma

In het domein Sport Vlaanderen in Hofstade spreekt men van een ongeziene plaag van de processierups. “Afgelopen vrijdag werden de eerste, weliswaar kleine, nesten vastgesteld”, zegt communicatieverantwoordelijke Didier L’Homme. “Onze eigen ploegen zijn toen gestart met de bestrijding van de nesten. Door de hitte van afgelopen weekend zijn de rupsen zich echter in korte tijd enorm gaan voortplanten. Gevolg? Onze eigen ploegen waren niet meer bij machte om de processierupsen te bestrijden. En dus hebben we een gespecialiseerde firma ingeschakeld. Op heel wat risicovolle plaatsen, voornamelijk in de buurt van eiken, hebben we informatieborden geplaatst. Daarnaast hebben we de scholen die deze week het einde van het schooljaar in ons domein komen vieren, gewaarschuwd voor de aanwezigheid van de processierups. Als blijkt dat het probleem in bepaalde zones waar speeltuigen staan niet opgelost geraakt, dan zullen we die zones afsluiten. Voorlopig is dat evenwel nog niet het geval.”

Niet verwacht

Volgens L’Homme klopt het niet dat Sport Vlaanderen niets zou doen aan de bestrijding van de processierups. “We hebben er echt alles aan gedaan om het probleem zelf op te lossen. Aangezien er vrijdag slechts enkele kleine nesten waren, plaatsten we toen nog geen informatieborden. We dachten immers dat het probleem na het weekend opgelost zou zijn. Dat het net het tegenovergestelde zou worden, hadden we niet verwacht.”
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danielle Verbeeck

  Blijkbaar niet goed op de hoogte! Je hoeft niet in contact te komen met de rups zelf, de haartjes die rondvliegen zorgen voor deze ongemakken! Zelf ondervonden dit weekend met het fietsen

 • kelly stroobantd

  Mijn dochter en klasgenootjes ook in st kat waver . Ga niet naar pasbrugbos. Ze staat gewoon vol en doet pijn en jeukt . Zalf gekregen mag ni in zon want veroorzaakt brandwonde . Leuk hoor.

 • Emel-Mehmet Aslan-Yildiz

  Het word tijd dat bloso het domein professioneel aanpakt, elke jaar gebeurt er wel iets vorige jaar was het bacteriële infecties!

 • Griet Maes

  Je kan de nesten gemakkelijk wegbranden met een klein gasbrandertje. De vogels zijn zot van geflambeerde rups :) Zeker niet bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen, want dan gaan de vogels ook dood!

 • Liam Deburghgraeve

  Massahysterie. De meesten denken dat ze al 'gestoken' zijn als ze nog maar een processierups zien. Geniet van die rupsen, en blijf er gewoon vanaf, dan zal er ook niets gebeuren.