"Afstand met directie wordt nog groter"

TUINDERS GEKANT TEGEN FUSIE VEILING MET HOOGSTRATEN

Actievoerders voor het hoofdgebouw van BelOrta.
Foto Marc Aerts Actievoerders voor het hoofdgebouw van BelOrta.
Tuinders overhandigden gisteravond een petitie aan de bestuursleden van veiling BelOrta. De tuinders zijn geen voorstander van een fusie met de veiling van Hoogstraten en verzamelden 180 handtekeningen. "De afstand tussen de leden en de directie wordt nog groter."

De raden van bestuur van de twee grootste tuinbouwveilingen van ons land, Coöperatie Hoogstraten cvba en BelOrta cvba, besloten op 30 maart tijdens twee afzonderlijke zittingen om een fusiecomité op te richten. Het comité zal namens de twee besturen besprekingen starten die uiteindelijk kunnen leiden tot een fusie. "Op deze wijze wensen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten samen hun doelstelling van duurzame afzet van groenten en fruit aan een faire prijs sterker en beter te verwezenlijken", klonk het.


Enkele tuinders uit de Katelijnse regio kwamen gisteravond met een petitie van 180 handtekeningen onder de arm naar de bestuursvergadering van BelOrta en toonden hun ongenoegen. "In enkele jaren waren er fusies met Coöbra en de veiling in Borgloon. Het is nu even genoeg geweest. We zijn van mening dat eerst het vertrouwen tussen de leden, de coöperanten, het bestuur en de directie hersteld moet worden. De afstand tussen de leden en de directie zal met een nieuwe fusie nog groter worden", zegt tuinder Hans De Weerdt. "Het gaat nog maar om de oprichting van een comité, maar wij willen nu al ons ongenoegen uiten voor het te laat is. In drie weken hebben we ruim 180 handtekeningen verzameld."

Risico's

De tuinders verwijzen naar een grootschalige Nederlandse fusie van 25 veilingen, die na enkele jaren tijd volledig uit elkaar is gevallen. "Je moet niet de grootste veiling zijn om de beste te kunnen zijn. Het brengt meer nadelen dan voordelen. De kopers zetten zich af tegen een overheersende partij, wat deze fusieveiling zal worden. Stel dat er maar één winkel in uw dorp is, dan ga je na een tijd toch ook eens op een ander kijken. In dit geval kan dat het buitenland zijn. Individuele telers zullen benaderd worden door distributieketens om rechtstreeks te leveren. Als grootste veiling kan je ook misbruik maken van de prijsvorming. De toekomst van de tuinders en de prijsvorming moeten voorop staan. Wij zijn bovendien compleet verrast door het nieuws. Wij zijn hier niet over geconsulteerd."

Signaal

De directie van BelOrta wil pas vandaag reageren op de bekommernissen van de tuinders. "Het is moeilijk om vandaag een inhoudelijk debat te voeren, aangezien we van weinig op de hoogte zijn. De directie beloofde dat we binnenkort rond de tafel zullen zitten. We hebben met onze petitie een signaal gegeven en we kunnen nu alleen maar afwachten", besluit tuinder Bert De Keyser.