Vandalen brengen reeks vuilnisbakken tot ontploffing

Zwaar vuurwerk knalt heel centrum wakker

Verschillende vuilnisbakken werden tot schroot herleid na een zware ontploffing.
Kristof Pieters Verschillende vuilnisbakken werden tot schroot herleid na een zware ontploffing.
Heel wat inwoners van Sint-Gillis-Waas zijn zondagnacht wakker geschrokken door een aantal zware knallen. De politie kreeg verschillende meldingen binnen en ook de brandweer rukte uit. Al snel bleek dat onbekenden een aantal vuilnisbakken tot ontploffing hadden gebracht. De politie onderzoekt de zaak, maar tast voorlopig nog in het duister. Onze krant vond maandag een lege verpakking terug van bijzonder gevaarlijk vuurwerk.

De knallen waren rond 1.30 uur te horen in de ruime omgeving van het centrum van Sint-Gillis-Waas. Sommige bewoners spreken over acht zware ontploffingen. Aanvankelijk werd gedacht aan een hagelkanon dat ontregeld was geraakt, maar fruittelers lieten al snel weten dat hun hagelkanonnen tussen oktober en april ontmanteld zijn en dat ook de flessen gas eruit verwijderd worden.

Al snel werd duidelijk wat er aan de hand was toen er bij de hulpdiensten verschillende meldingen binnenkwamen voor een ontploffing op de hoek van de Stationstraat en de Burg. G. van Landeghemstraat. De brandweer was als eerste ter plaatse en trof er de restanten aan van een opgeblazen vuilnisbak. “Er was geen brand en dus bleef onze interventie beperkt”, zegt Jan Van Mieghem, officier van de post Sint-Gillis-Waas. “We hebben gewacht tot de politie ter plaatse was en na onderzoek is alles opgeruimd. Het moet wel een zware knal geweest zijn, want het deksel van de vuilnisbak lag zo’n 40 meter verder.” De politie zocht naar sporen, maar zonder resultaat. Ook werd de omgeving nog uitgekamd op zoek naar de daders.

Illegaal knalvuurwerk

Onze krant had dan meer succes en vond maandag een lege verpakking van vuurwerk in de sportzone. Het gaat om de beruchte Cobra, illegaal knalvuurwerk dat door het Italiaanse bedrijf Di Blasio Elio wordt geproduceerd. In Nederland luidde de politie al de noodklok voor de Cobra. Die wordt omschreven als levensgevaarlijk en te vergelijken met een kleine handgranaat. De Cobra behoort tot vuurwerk van de categorie F4, de zwaarste categorie die veel gevaar oplevert en uitsluitend bestemd is voor professioneel gebruik. De verkoop van de Cobra is illegaal, maar het is gemakkelijk te verkrijgen via verschillende vuurwerkfora. De Cobra’s kosten zo’n vijf euro per stuk. Het gaat om staven van zo’n vijftien centimeter gevuld met zogenaamd ‘flashkruit’, met daaraan een redelijk lange lont. In Nederland gebeurden er al enkele ernstige ongevallen mee.

In de sportzone werden zondagnacht een drietal vuilnisbakken opgeblazen. Ook parlementslid Koen Daniëls (N-VA), die vlakbij in de Houtvoortstraat woont, werd wakker door de knallen. “En aan de lichten in sommige huizen te zien op dat moment, waren er nog wel een pak meer mensen wakker geworden van de knallen.”

Andere buurtbewoners maken gewag van kleine lichtflitsen die gevolgd werden door een knal. Vermoedelijk gaat het om jongeren die zich met de fiets verplaatsten door het centrum. Het zou trouwens niet de eerste keer zijn dat er ’s avonds laat luide knallen te horen zijn in de buurt van de sportzone. De politie is met een onderzoek gestart.

Onze krant vond in de sportzone een lege verpakking terug van bijzonder gevaarlijk vuurwerk van categorie F4.
Kristof Pieters Onze krant vond in de sportzone een lege verpakking terug van bijzonder gevaarlijk vuurwerk van categorie F4.
Het effect van de Cobra wordt door politiediensten vergeleken met een kleine handgranaat.
Kristof Pieters Het effect van de Cobra wordt door politiediensten vergeleken met een kleine handgranaat.
vooral in de  speeltuin van de sportzone werden verschillende vuilnisbakken tot ontploffing gebracht.
Kristof Pieters vooral in de speeltuin van de sportzone werden verschillende vuilnisbakken tot ontploffing gebracht.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Tina Colpaert

    Hebben die echt niks beter te doen iets gaan drinken met vrienden sporten plezier maken werken en beseffen wat dit aan de belastingbetaler kost die zijn zo zielig man!

  • Mathias Verachtert

    Cobra 6 zijn bekend voor deze `vuilbak` zaken... al een aantal filmpjes gezien van mensen die ze te lang vast houden. Hand is in stukken. Ongelooflijk maar het is in feite veilig vuurwerk. Voldoende tijd en geen plotse ontploffingen. Vele alle daagse zaken kunnen levensgevaarlijk zijn als je niet weet wat je doet.